Remus Cernea publica pe VoxPublica articolul "Solutia filosofului Karl Popper de a-i anihila pe Elena Udrea si pe ceilalti promotori ai pseudo-democratiei", pe care il puteti citi in continuare a doua parte.
Traian Basescu a prabusit si standardele referendumului organizand unul care l-a favorizat electoral in ziua alegerilor prezidentiale din 2009, avand drept slogan o formula utilizata politic de fascisti si populisti: "De cele e frica nu scapa. Voi sunteti adevarata majoritate". Acel simulacru de referendum este, in esenta, parte a unei lovituri de stat de catifea prin care se vizeaza dezechilibrarea puterii in Romania prin marginalizarea si stigmatizarea parlamentului. Cum si in politica functioneaza principiul vaselor comunicante, daca puterea unei institutii sau al unui pilon de putere scade, atunci ea creste automat la alte institutii sau alti piloni ai puterii in stat, in acest caz presedintia si guvernul capitalizand un plus de forta in detrimentul parlamentului. Este evident ca PDL nu face nimic pentru a asigura o mai buna functionare a democratiei si o crestere a libertatilor cetatenesti, ci este preocupat exclusiv de distributia puterii in stat si de acapararea acesteia prin orice mijloace. Activitatea PDL, partid poate respectabil candva, a devenit una eminamente antidemocratica.

Acum, Elena Udrea incearca o lovitura asupra administratiei din Bucuresti folosidu-se de un simulacru de referendum. Intrebarile pe care le-a impus sunt confuze sau irelevante si nu pot face parte dintr-un referendum, ci eventual dintr-un sondaj de opinie, dar si acela prost intocmit. Scopul ei este eliminarea administratiilor de sector si a primarilor alesi direct de cetateni si concentrarea puterii la Primaria Generala a Municipiului Bucuresti controlata de PDL prin Consiliul General unde, impreuna cu PRM si PNG, detine majoritatea. Demersul doamnei ministru Udrea de a-si impune vointa intr-un astfel de mod, care incalca standardele necesare unui referendum, este o noua amenintare grava asupra democratiei, oricum fragila in Romania.

• "Codul de bune practici in materie de referendum" elaborat de Comisia pentru Democratie prin Drept - Comisia de la Venetia prevede printre altele si urmatoarele:

"I. 3. Votul liber
3.1. Libera formare a vointei electoratului
(...)
c. Problema supusa votului trebuie sa fie clara; nu trebuie sa induca in eroare; nu trebuie sa sugereze un raspuns; alegatorii trebuie sa fie informati cu privire la efectele referendumului; participantii la scrutin trebuie sa poata raspunda la intrebari doar prin "da", "nu", sau prin vot alb.
d. Autoritatile trebuie sa furnizeze o informare obiectiva. Aceasta implica faptul ca textul supus referendumului, insotit de un raport explicativ sau de un material echilibrat apartinand partizanilor si adversarilor propunerii trebuie sa fie pus la dispozitia alegatorilor cu suficient timp inainte, dupa cum urmeaza:
i. ele se publica intr-un jurnal oficial cu suficient timp inainte de data votarii;
ii. trebuie expediate direct cetatenilor si primite de acestia cu suficient timp inainte de data votarii;
iii. raportul explicativ trebuie sa prezinte, in maniera echilibrata, nu numai punctul de vedere al autoritatilor (executivul si legislativul) sau al persoanelor care il impartasesc, ci si punctul de vedere opus.