Ziarul Financiar informeaza: Guvernul, adevaratul Parlament. Legislativul se ocupa cu meteo - analiza de Iulian Anghel
(Autor: Iulian Anghel)
In Parlament se adopta legi de tipul "cinstirea eroilor de la Fantana Alba", "comemorarea dezrobirii romilor" sau a "meteorologiei".
Parlamentul nu a adoptat de la inceputul anului pana la 10 mai niciun proiect de lege cu impact, majoritatea actelor normative trimise la promulgare fiind ordonante de urgenta ale Guvernului si angajari de raspundere.
De la inceputul anului pana la 10 mai, Parlamentul a adoptat 68 de acte normative.
Pentru 80% din actele aprobate in patru luni si jumatate, Parlamentul nu a facut decat sa ia act de vointa guvernului Boc, fie ca a fost vorba de OUG-uri sau de angajari de raspundere.
Dintre acestea, 41 (60% din total) sunt legi de aprobare a ordonantelor de urgenta ale Guvernului, 9 (13%) sunt acorduri internationale semnate de Guvern si cinci (7,3%) sunt legi trimise la promulgare in urma angajarii raspunderii Guvernului in fata Parlamentului, caz in care ele sunt aprobate fara dezbatere parlamentara. Chiar daca sunt numai cinci, volumul lor este imens, modificand zeci de legi si ordonante de urgenta date de-a lungul anilor.
Doar 12 acte adoptate de Parlament sunt proiecte de lege (19%). Asadar, in cazul a 80% din proiectele trecute Parlamentul nu a facut decat sa ia act de vointa Guvernului fara sa poata deschide gura.
Ce a avut Parlamentul in dezbatere ca proiecte de lege au o valoare practica insignifianta si limitata.
Celelalte legi de impact - Codul muncii, legea zilierilor sau Codul social - au fost adoptate din angajarea raspunderii, deci fara dezbatere parlamentara.
Problema este ca Parlamentul nici nu are capacitatea de a evalua rapid impactul legilor propuse de Guvern. Presedintele Senatului Mircea Geoana sustine insa ca Legislativul este pe cale sa achizitioneze un soft cu ajutorul caruia sa evalueze repede impactul, cel putin financiar, al proiectelor Guvernului si ca atat parlamentarii de la putere, cat si cei din opozitie vor sa impuna o lege a executiei bugetare care sa oblige Executivul sa se incadreze in limitele de cheltuieli pe care i le fixeaza Parlamentul - cel care aproba legile bugetului.
Un numar insemnat de parlamentari ai puterii sunt nemultumiti (desi nemultumirile nu sunt exprimate public) ca au fost transformati intr-o anexa a Executivului.
Problema ordonantelor de urgenta este veche si nu este rezolvata de ani de zile, in ciuda promisiunilor. Ea a fost dublata in timpul guvernului Boc de o alta practica folosita pe scara larga ce eludeaza Parlamentul si transforma, practic, Executivul intr-un organ legislativ. Or, organul legislativ este, potrivit Constitutiei, Parlamentul, iar Guvernul are rol de autoritate executiva, investita cu drept de initiativa legislativa (si doar in situatii exceptionale ar trebui sa emita ordonante de urgenta). Problema angajarilor de raspundere si a ordonantelor de urgenta este ca pe ele nu se poate interveni.
Cea a ordonantelor de urgenta este si mai acuta, intrucat Guvernul pur si simplu nu le publica inainte cum ii cere legea privind transparenta institutionala. Pe ordinea de zi a Guvernului, in ziua de miercuri, inainte de sedinta de Guvern, este publicata o lista initiala cu proiectele de lege sau ordonantele care ar urma sa fie dezbatute, dar nu si proiectul actului. Chiar si dupa aprobarea in Guvern, exista cazuri ce pot fi incadrate in categoria "aventuri" daca incerci sa obtii actul de la ministerul emitent. La Ministerul Justitiei trebuie sa faci cerere pentru a obtine un proiect de lege adoptat de Guvern si initiat de MJ desi acesta ar trebui automat pus pe site-ul institutiei.
Guvernul mai are insa o lista suplimentara pe care nu o face publica. Asa se face ca apar a doua, a treia zi ca adoptate acte normative de impact despre care nimeni sau putina lume stie.

Ce a dezbatut si adoptat Parlamentul in patru luni si jumatate

• Legea de comemorare a dezrobirii romilor
• Lege pentru functionarea Consiliului National al Persoanelor Varstnice
• Legea de cinstire a eroilor de la Fantana Alba
• Lege privind tehnica legislativa la elaborarea actelor normative
• Legea meteorologiei
• Lege care modifica cateva articole din legea camerelor de comert
• Legea cadrelor militare
• Legea privind modificarea unui articol din legea apararii
• Legea Departamentului de Lupta Antifrauda
• Legea privind siguranta feroviara
• Legea privind etnobotanicele (aprobarea listei cu substantele interzise)
• Legea recunoasterii unor calificari profesionale