Evz.ro informeaza: "Parlamentul, anexa a Palatului Victoria".
IPP: 79% din proiecte de lege adoptate de senatori si deputati, in sesiunea septembrie-decembrie 2010, au avut ca initiator guvernul.

Guvernul ia fata parlamentului in topul eficientei legislative, aproape 80% din proiectele de lege elaborate la Palatul Victoria fiind adoptate in sesiunea septembrie-decembrie 2010.
Potrivit unui raport al Institutului pentru Politici Publice (IPP), 79% dintre initiativele devenite legi au avut ca autor guvernul, doar 21% provenind din randul parlamentarilor.
In ceea ce priveste proiectele respinse de parlament, 98,5% au fost initiate de senatori si deputati, releva analiza IPP.
"Potentiale cauze pentru aceasta situatie sunt, in mod evident, componenta politica a actualului parlament si a majoritatii partidelor aflate la guvernare care nu fac altceva decat sa voteze proiectele guvernului", sustin autorii studiului.
Potrivit acestora, situatia ar putea fi pusa "si pe seama unei lipse de expertiza/ incapacitati de utilizare a resurselor umane incadrate ca si specialisti in cabinetele parlamentare, al caror principal rol ar trebui sa fie tocmai acela de a sprijini parlamentarul in depunerea si urmarirea unor proiecte de legi care sa fie adoptate in final".

Giurgiu si Francu, in topul initiatorilor

In topul parlamentarilor cu cele mai multe initiative devenite legi conduc deputatul PDL Mircia Giurgiu si senatorul PNL Emilian Francu. De la inceputul mandatului, democrat- liberalul a depus la parlament 241 de proiecte - 46 in ultima sesiune - dintre care 26 au devenit legi. Senatorul PNL a inregistrat, in perioada decembrie 2008-decembrie 2010, 93 de initiative legislative - 14 in ultima sesiune - din care 13 au fost adoptate de parlament.
In topul "guralivilor" s-au instalat un PSD-ist si un PDL-ist. Deputatul socialdemocrat Valeriu Zgonea a luat cuvantul de 155 de ori in plenul Camerei in sesiunea septembrie-decembrie 2010.
La Senat, democrat-liberalul Iulian Urban s-a detasat de colegii sai, in dreptul sau IPP contabilizand 26 de luari de cuvant.