Agerpres informeaza: Victor Ponta: Traian Basescu merge la Consiliul European fara macar un simulacru de consultare

Presedintele Traian Basescu merge sa reprezinte Romania la Consiliul European fara macar "un simulacru de consultare", in timp ce cancelarul Germaniei a cerut, prin vot, mandat de la Bundestag si a negociat cu Opozitia sustinerea acestuia, presedintele Frantei a mers in fata Parlamentului francez, actualul si viitorul premier spaniol - unul socialist, altul popular - merg impreuna sa prezinte pozitia tarii lor, a afirmat presedintele PSD, Victor Ponta, intr-o postare pe blogul personal.
"Basescu stie singur ce e mai bine, nu pierde timpul nici cu Parlamentul, nici cu Opozitia si nici macar cu Guvernul (Boc va afla de la televiziunile de stiri ce se discuta si se decide la Consiliu!) Nimeni nu stie ce aliati are Romania pe plan european, la ce pozitie se raliaza si ce obtine in schimb. In tot ceea ce tine de politica internationala, cel mai important este sa nu fii singur, sa ai mereu un grup din care sa faci parte si care sa fie alaturi de tine cand ai nevoie. In Europa nu poti sa santajezi cu dosare si sa cumperi parlamentari care sa te sustina ca UNPR-istii; nici nu ai mereu un SGG sa dai o spaga contra voturi ca la UDMR. Suntem o tara izolata cu sanse zero de a avea o pozitie proprie sau un avantaj national!", sustine liderul social-democratilor.
Potrivit acestuia, subiectul solutiilor alternative "nu are nicio sansa in Romania".
El a dat si un exemplu "care l-a afectat profund".
"Pe 24 Noiembrie, am participat la Conferinta "The Economist" din Bucuresti. Timp de o ora am prezentat, cu cifre si grafice, unei asistente extrem de elevate si pretentioase, modul in care USL va proceda din punct de vedere economic si fiscal (deficit, datorie publica, sistem de impozitare, privatizari, investitii straine etc.) in momentul ajungerii la guvernare. Am fost multumit la final, ca un adevarat politician care se pregateste pentru decizii in criza economica, si am iesit cu aceasta stare trandafirie pe hol unde ma astepta toata presa romaneasca (care asistase la tot evenimentul). Stiti care a fost singura intrebare de la televiziunile de stiri? Ati ghicit - cum comentez discursul de la Dabuleni al lui Geoana? Am crezut ca cineva imi toarna o galeata de apa rece in cap, iar bulversarea mi-a fost accentuata de faptul ca nici pentru Crin Antonescu, nici pentru Basescu (amandoi participanti la aceeasi Conferinta), intrebarile nu au avut nicio legatura cu subiectele esentiale discutate acolo!", a detaliat Ponta.
In opinia acestuia, orice subiect serios este exclus din dezbaterea publica din motive diverse, dar care duc la acelasi rezultat. "Fie ca, intr-o extrema, singurul subiect este sa comentam isteric tot ce zic sau fac Basescu, Udrea & Co, devenind ridicoli si plictisitori. Fie ca, in cealalta extrema, trebuie sa repetam cu obstinatie "Opozitia doar critica si nu are nicio solutie!"", a adaugat el.
Victor Ponta spune ca, daca ar fi fost prim-ministru, dincolo de unele solutii concrete, s-ar fi consultat cu toti cei care au o opinie si o responsabilitate in Romania, dupa care ar fi mers sa-si gaseasca aliati "pentru ca singur nu te asculta nimeni in Europa".
"In mod sigur, Traian Basescu participa la Consiliul European din acest weekend ca sa se afle in treaba! Sau cum zice romanul - "caine surd la vanatoare". Nu este singurul. Prietenul sau Viktor Orban (premierul maghiar) este la fel de iresponsabil si rupt de realitate. (...) La criza financiara mondiala si la prapastia de care se apropie Zona Euro si intreaga Uniune Europeana, Basescu a gasit solutiile magice - exploatari miniere (adica Rosia Montana) si investitii la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (adica Elena Udrea)!!!", spune liderul PSD.
El mai sustine ca solutiile presedintelui Basescu "sunt din categoria Viktor Orban".
"Inca nu imi dau seama daca Basescu isi bate joc cu cinism de noi toti sau chiar da semne de senilitate politica - deci scoatem Europa din criza daca facem o escrocherie pe Bursa din Toronto cu actiunile de la Gold Corporation (bineinteles, cu prietenii Andronic si Silberstein, si ei fosti membri ai "mafiei personale a lui Adrian Nastase", acum convertiti la basescianism, cu profitul de rigoare). (...) Solutiile lui Basescu sunt exact din categoria Viktor Orban, cel care a luptat cu criza dand cetatenie maghiara tuturor, cenzurand presa si promovand o lege prin care Partidul Socialist aflat in opozitie sa fie desfiintat, iar toate sediile si alte bunuri sa fie confiscate. Si iata ca Romania si Ungaria (plus Bulgaria lui Borisov, cel care direct si fara menajamente a batut palma cu toti interlopii bulgari si s-a asigurat ca nu mai misca nimeni in tara vecina) se afunda tot mai mult intr-o prapastie tot mai adanca (datorii mai mari, locuri de munca mai putine, austeritate care produce doar saracie, sistemele de sanatate si educatie distruse, tinerii plecati din tara si batranii lasati sa moara aici!). Acesta e viitorul Romaniei dupa "domnia" lui Traian Voda si a Reginei Elena", mai spune presedintele PSD.