Blogul lui Constantin Gheorghe: Mult zgomot pentru nimic!

Circoteca de partide intrunite s-a terminat. Mult zgomot pentru nimic! Sa nu ma intelegeti gresit: daca nu se intampla ceva foarte, foarte, foarte nasol, care sa ma determine sa ma intorc in secta "vot canci!" sunt votant USL. Si, spre exasperarea unora, il votez pe SorinOprescu lla Primaria Generala. Doar ca nu-mi plac actiuni de genul celei de la Romexpo, care nu demonstreaza nimic: nici capacitate organizatorica, nici forta, nici altceva. Ne ducem ca sa avem de unde veni!
USL mai are pana sa ajunga o masinarie politica perfect functionala. Ce a facut pana acum e, totusi, de remarcat. Doar ca greul abia acum vine, si exista in continuare multe lucruri nerezolvate, multe tensiuni, multe probleme. Iar in teritoriu PNL sta mizerabil cu organizarea, PC este ca si inexistent, iar PSD ii duce dorul lui Cosmanca.
Faptul ca la varf exista o coerenta relativa a actiunii si a mesajului nu inseamna ca in restul constructiei lucrurile stau la fel. Motivul este simplu: fragmentarea puterii. Toate trei partidele sunt atinse de aceasta fragmentare, de autonomizarea extrema a liderilor locali, care, nu de putine ori, au cozile imbarligate cu aia de la PDL, UNPR, si chiar UDMR, pe unde se poate. Si se poate!
Poate ca azi era cazul sa se vorbeasca si de subiecte delicate, precum cele de mai sus, si despre valul de migranti ce vine de la putere. S-a ales ipocrizia. Foarte bine, doar ca problemele raman. Si exista mari sanse sa explodeze in cele mai nepotrivite momente. In plus, sa nu uitam ca, in PNL, Crin Antonescu este sub presiune, exista un grup de nemultumiti care-l asteapta la cotitura. Asta nu e tocmai bine pentru nimeni.
Sa vedem ce ecou va avea paranghelia asta de la Romexpo. Daca a impresionat "audienta" din coalitia guvernamentala, vom afla cu ocazia Motiunii de Cenzura, de la sfarsitul acestei luni. Stiu si eu, poate vor mai fi dezertari, fie de la PDL, fie de la UNPR. Depinde si ce vor face udemeristii, si vom sti asta dupa numele celui numit la Ministerul Mediului, in locul lui Laszlo Borbely.
Adevarul este ca actuala putere nu mai exista, e blocata, iar guvernul functioneaza in virtutea inertiei. Toata lumea, la putere, incearca sa se puna la adapost si sa-si amenajeze viitorul. Romania nu este administrata, practic. Sunt doar insule de buna gestiune, intelegand prin asta o minima coerenta a actului administrativ.
Primul ministru are experienta zero in materie, presedintele e dus bine cu pluta, practic nu exista puncte de reper, nu exista o persoana de ultim recurs, un arbitru onest. Confruntarea este generalizata, nimeni nu mai discuta cu nimeni. Miza? Controlul resurselor, indiferent de natura lor. Romanii lipsesc din preocuparea politicienilor, chiar daca totul se face in numele "binelui comun". De unde si lehamitea fata de politica, lehamite care la multi s-a transformat in ura.
Tensiunile extreme din societate trebuie descarcate cumva. Bine era daca aveam alegeri parlamentare anticipate. Acum e prea tarziu. Nu ne ramane decat sa ne rugam sa nu se lase cu violenta sociala...