Victor Rotariu, editorialistul Gandului, comenteaza o problema la ordinea zilei: Cum ar putea aduce scutul anti-racheta bani pentru Romania.
" Scutul anti-racheta este o investitie care depaseste cu mult valoarea celor 400 de milioane de dolari pe care SUA le vor aduce, direct, in proiectul de la Deveselu.
In plan militar vorbim despre cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei dupa aderarea la NATO. In plan economic vorbim despre o investitie consistenta venita intr-un moment in care statul roman nu are bani pentru asa ceva. In final, vorbim despre o carte in plus pe care Romania o poate folosi cand va mai ajunge la o masa de negociere.
Faptul ca Romania va face parte, la nivel operativ, din acest sistem de aparare antiracheta, din 2015, este un castig politic greu de estimat. Un castig politic care poate fi transformat, de persoane capabile, e drept, intr-un avantaj economic deosebit in relatia cu SUA, in special. Romania nu mai este un simplu stat la colt de UE cu Federatia Rusa. Nu mai este doar membru NATO. A primit o responsabilitate in plus. Face un serviciu in plus pentru care poate obtine, in anumite situatii, si avantaje economice.Celor 400 de milioane de dolari, esalonate pe cativa ani, li se vor adauga, inevitabil, investitii in infrastructura. Centrul de la Deveselu va fi o oaza economica la nivel local, atat prin consumul generat de militarii si civilii stationati acolo, cat si prin cresterea incasarilor din taxe si impozite de catre consiliul local din Olt.Insa asta se va intampla doar la nivel local. Ceea ce conteaza, dincolo de gradul de securitate nationala sporit, este ca Romania are o noua sansa de a se asigura ca vocea ii este auzita.
Marile afaceri, cele de miliarde de euro, acele investitii strategice care pot ridica de la pamant un stat sarac, nu se fac pe considerente macro-economice, fiscale sau in functie de costul sau de calificarea fortei de munca de la nivel local. Se fac pe considerente politice, la cel mai inalt nivel.Romania nu a profitat de statul de membru NATO. Romania nu este pe lista tarilor care au inflorit economic in urma semnarii de acorduri militare cu SUA. Romania nu a profitat si nici nu profita de calitatea de membru al UE. Ba mai degraba din contra. Aderarea a avut loc, in ciuda asteptarilor generale, in 2007, cand presedintia UE era detinuta de Austria, care a fost, de altfel, unul dintre principalii sustinatori pe care i-am avut in demersul aderarii la acea data. In acest moment Austria este cel mai mare investitor din Romania, in special datorita achizitionarii Petrom si BCR de catre companii private austriece. Romania poate face urmatorul pas: poate trece la diplomatia economica. Romania are o carte in plus, pe care o poate juca in orice moment astfel incat sa castige o mana, un pot, de miliarde de euro sau dolari."