Palatul Cantacuzino si Ateneul Roman din Bucuresti, Cetatea Histria si Calea Eroilor din Targu-Jiu au fost inscrise pe Lista Patrimoniului European, in cadrul unei reuniuni a ministrilor Culturii din statele Uniunii Europene, organizata la Berlin.
Palatul Cantacuzino si Ateneul Roman din Bucuresti, Cetatea Histria si Calea Eroilor din Targu-Jiu au fost singurele propuneri din partea Romaniei pentru a fi inscrise pe Lista Patrimoniului European. Acceptarea celor patru monumente romanesti pe aceasta lista implica si anumite responsabilitati din partea Romaniei, care va trebui sa le protejeze si sa organizeze in perioada martie-iunie ceremonii de punere in valoare a acestora.
In afara monumentelor din Romania, pe Lista Patrimoniului European au mai fost inscrise o serie de monumente printre care: Palatul Papilor din Avignon, Manastirea Yuste, Extremadura, din Spania, unde a murit regele Carol al V-lea (Carol Quintul) si casa din Franta in care s-a nascut Robert Schuman, considerat "fondatorul Uniunii Europene".
Cetatea Histria din comuna Istria, judetul Constanta, este cea mai veche asezare urbana din tara, fiind descoperita in 1914, in urma sapaturilor istoricului si arheologului Vasile Parvan. Cetatea a fost fondata in a doua jumatate a secolului al VII-lea i.H. de colonisti greci veniti din Milet. A cunoscut maxima sa dezvoltare in secolul al VI-lea i.H., avand o suprafata de 60 de hectare si fiind primul emitent de moneda. Principalele monumente descoperite la Histria sunt: cele cinci ziduri de incinta ale cetatii, doua edificii termale, temple grecesti si basilici crestine, dintre care una episcopala, cartiere de locuinte, comerciale si artizanale. Cercetarile la Cetatea Histria continua si in prezent, in fiecare an MCC finantand lucrarile arheologice din sit.
Ateneul Roman este inscris pe Lista Monumentelor Istorice din Romania, fiind inaugurat in 1889. Ca institutie, Societatea Ateneul Roman a fost intemeiata in 1865 de Constantin Esarcu, V.A. Ureche si Nicolae Cretulescu. Constructia s-a realizat in doua etape - 1886-1889 si 1893-1897 - cu fonduri publice.
Palatul Cantacuzino figureaza pe aceeasi lista, datand din 1890, fiind realizat dupa planurile arhitectului I. Berindei, in conformitate cu planurile resedintelor nobiliare pariziene. Imobilul are notorietate europeana datorita valorii memoriale, fiind resedinta artistului George Enescu. In momentul de fata, Palatul Cantacuzino este sediul Muzeului National "George Enescu".
Calea Eroilor din Targu-Jiu cuprinde 47 de piese concepute de Constantin Brancusi, intre Calea Eroilor si Biserica Sfintii Petru si Pavel, respectiv: Coloana fara sfarsit, Poarta Sarutului, Masa tacerii cu cele 12 scaune, Aleea Scaunelor etc. Ansamblul este datat in perioada 1937-1938.