Conform opiniei sefului Departamentului de Afaceri Europene, Adrian Ciocanea, Comisia Europeana ar putea decide in raportul din iunie sa continue monitorizarea Romaniei in combaterea coruptiei la nivel inalt, chiar daca rapoartele intermediare ale expertilor europeni sunt pozitive.
El a spus ca au fost semnalate progrese semnificative in legatura cu transparenta actului de justitie si s-a luat "nota pozitiva" de adoptarea Legii ANI, dar Comisia Europeana asteapta operationalizarea acesteia. Cat despre combaterea coruptiei la nivel inalt, continuarea anchetelor impartiale si profesioniste in cazurile de coruptie si adoptarea de noi masuri pentru prevenirea si combaterea acesteia, Ciocanea a apreciat ca este "posibil ca monitorizarea sa continue".
Si in domeniul agriculturii mai sunt conditii de indeplinit, a spus Ciocanea, precizand ca problemele legate de infrastructura Agentiilor de Plati vor fi solutionate definitiv in circa zece luni, dar lipsa sediilor nu implica si riscul de pierdere a subventiilor pentru agricultori. O alta chestiune nefinalizata este cea a sigurantei alimentare, inclusiv la punctele de frontiera. Ciocanea a mai precizat ca Romania a primit o scrisoare de avertizare in legatura cu cele 156 de directive care nu au fost modificate si transpuse in legea interna, 87 dintre acestea tinand de responsabilitatea Ministerului Mediului si 36 de competenta Ministerului Agriculturii. Scrisoarea nu a fost data publicitatii, a explicat secretarul de stat, deoarece problemele erau deja in curs de rezolvare. (Diana Nedelcu)