"Sperantele guvernului roman de a impune un pachet de austeritate nepopular au ramas blocate intr-un mod spectaculos vineri, cand Curtea Constitutionala a decis ca unele dintre masuri sunt neconstitutionale", scrie prestigiosul ziar financiar britanic. Titlul articolului este: Romania amana sa-si ia doctoria amara.
Desi judecatorii au aprobat taierea de 25% a salariilor pentru cei 1,4 milioane de bugetari, ei au opus taierii cu 15% a pensiilor.
Asta inseamna ca mult-asteptatul ajutor de la FMI ar putea ramane in suspans, scrie Financial Times.
"Pietelor nu le-a placut ce au auzit" - adauga britanicii, prezentand scaderea brusca a leului si a burselor.
In mod ironic, investitorii de-abia rasuflasera usurati saptamana tecuta, cand guvernul a supravietuit unui vot de neincredere si se credea ca are suficient sprijin la Curte din partea unor judecatori simpatizanti pentru a-si asigura un verdict pozitiv.
Dar acum pare improbabil ca bordul FMI, care se intruneste luni, sa mai poata vota pentru eliberarea urmatoarei transe a imprumutului, scrie FT.
Aceasta decizie, cel mai probabil, va intari si opozitia Social Democrata, care a indicat ca ar putea introduce alta motiune de cenzura, sustinand ca guvernul se agata de un pai.