Directorul general al Directiei Afaceri Globale, Petru Dumitriu, a precizat, ieri, ca romanii Ilie Nelu si Adrian Gancea sunt arestati in Irak pentru incalcarea regulamentului de ordine interioara a bazei militare americane unde lucrau si deocamdata nu sunt acuzati de spionaj.
"Autoritatile americane au precizat ca ei sunt arestati pentru incalcarea regulamentului de ordine interioara a bazei americane. (...) Acuzatiile de spionaj se vor stabili in urma procesului de investigatii. Nu putem sa anticipam ce va fi, s-ar putea sa fie numai neglijenta in serviciu", a apus Dumitriu.
El a adaugat ca cei doi se afla sub incidenta dreptului umanitar, sub protectia Conventiei a 4-a de la Geneva privind protectia persoanelor civile in caz de razboi. "Cei doi cetateni se bucura de toate drepturile celei de a 4-a Conventii de la Geneva", a aratat Dumitriu, precizand ca autoritatile romane trebuiau sa anunte Crucea Rosie, ceea ce au si facut.
Petru Dumitriu a mai spus ca in baza Conventiei a 4-a de la Geneva detinutilor nu le este permisa decat vizita Crucii Rosii, dar autoritatile americane au permis totusi reprezentantilor Ambasadei romane din Irak sa-i viziteze la inchisoare la 26 noiembrie 2006, iar acest lucru este pozitiv.
El a mai precizat ca este posibil ca in urma anchetei autoritatilor americane sa se stabileasca faptul ca nu este cazul de judecata a celor doi si ca acestia ar fi facut o "greseala copilareasca".
MAE nu are acces la documentatia juridica propriu-zisa a celor doi, a mai aratat el, si tot ce poate face in acest moment este sa astepte decizia autoritatilor americane.
Purtatorul de cuvant al MAE, Corina Vintan, a precizat ca cei doi romani au relatat diplomatilor romani ca au recunoscut ca au filmat si au fotografiat in incinta bazei americane, dar ca au facut acest lucru in interes propriu, fara nicio intentie.
"Nu au nevoie acum de avocat, cercetarile ar putea sa decida eliberarea lor", a mai spus Vintan. Ea a prezentat cronologia arestarii cetatenilor romani. A aratat ca, la 7 noiembrie 2006, Ambasada romana din Kuweit a fost contactata de un reprezentant al firmei Al-Morrell Development, unde erau angajati cei doi romani, si i-a comunicat acesteia ca Ilie Nelu si Adrian Gancea au fost arestati la 31 octombrie de politia militara americana, sub acuzatia ca ar fi filmat si ar fi fotografiat in incinta bazei americane.
La 7 noiembrie, cetatenii romani au fost transferati la o inchisoare din apropierea orasului Mosul.
Autoritatile militare americane le-au retinut aparatul de filmat si caseta, i-au arestat si i-au transferat la un centru de detentie, urmand sa efectueze cercetari. La 26 noiembrie, un diplomat al Ambasadei romane la Bagdad i-a intalnit pe cei doi romani in inchisoare, iar acestia i-au relatat ca se afla in Irak din 21 mai 2006, iar conditiile de detentie sunt acceptabile.
Comandantii militari ai bazei americane au transmis reprezentantilor Ambasadei romane ca celor doi li se va permite sa fie contactati de Crucea Rosie.
Corina Vintan a mai spus ca la 24 ianuarie cei doi romani au fost vizitati de Crucea Rosie si si-au contactat familiile.
La 29 ianuarie 2007, Ambasada SUA la Bagdad a informat ca se vor face demersuri pentru ca cei doi romani sa fie programati in avans pentru audieri pentru a se stabili situatia lor.
Corina Vintan a mai precizat ca este prea devreme sa se stabileasca ce pedeapsa ar risca cei doi, deoarece abia acum incepe ancheta.