Petre Roman, fost sef pe linie de partid si Guvern al lui Traian Basescu, crede ca acesta este in stare sa se adapteze statutului de presedinte al Romaniei si ca poate provoca schimbarea pe care a promis-o.
- Ce anume credeti ca l-a detasat pe Traian Basescu de Adrian Nastase in victoria pe care a obtinut-o?

- Victoria lui Traian Basescu a fost rezultatul perceptiei publice, care a fost foarte bine determinata de sondajele sociologice. E de remarcat ca un sondaj care a fost realizat la initiativa Cotrocenilor, a dlui Ion Iliescu, in prima parte a acestui an arata ca 93%, practic totalitatea electoratului, considera ca, in mod direct sau cel putin indirect, PSD a adus la Guvern oameni care n-au avut alt scop decat sa se imbogateasca. De-a lungul campaniei eu am spus de mai multe ori ca nu vad cum Adrian Nastase poate sa depaseasca aceasta situatie. Ceea ce s-a si intamplat. Oamenii, nu neaparat fiindca tema principala a fost coruptia, isi spuneau in sufletul lor: “Orice, dar numai astia nu, ca prea au furat“. E un lucru pe care l-am auzit de prea multe ori. Avand in vedere polarizarea care a fost indusa in ultimii trei ani, rezultatul era previzibil. Traian Basescu a stiut sa se puna in slujba acestei perceptii si pe ea a mers ca sania la vale pe zapada. Nu am avut niciodata sentimentul ca, in aceasta competitie electorala, Adrian Nastase reuseste sa depaseasca aceasta perceptie extrem de impovaratoare, extrem de costisitoare in plan politic.

- Il cunoasteti bine pe Traian Basescu. Cum credeti ca va actiona ca presedinte?

- Cel mai important lucru este ca el sa se adapteze, sa faca saltul de raspundere publica pe care o are. E un salt urias. Daca pana mai ieri cuvintele pe care le spunea il reprezentau pe Traian Basescu si reprezentau actiunea lui politica, de acum incolo ele sunt insotite de o raspundere majora. Aceasta adaptare este primordiala si eu cred ca el este capabil de lucrul acesta.

- Va reusi noul presedinte sa coaguleze o majoritate parlamentara - in jurul Aliantei sau altfel?

- Mie mi se pare evident ca, o data ce vointa populara s-a pronuntat in favoarea schimbarii, Alianta poate constitui un Guvern, indiferent daca va fi vorba de un Guvern minoritar sau de un Guvern din bucati. Pentru ca, in cazul unor alegeri anticipate, cei care vor castiga sunt cei din Alianta. Deci formarea Guvernului nu-i o problema.

- Va reusi Traian Basescu, asa cum a promis, schimbarea, folosindu-se strict de prerogativele prezidentiale?

- Principala schimbare care se asteapta de la el este aceea de a reteza legaturile dintre varfurile institutiilor statului si afaceri, adica dintre institutii si clientela politica. Este un lucru la care el poate sa-si aduca o contributie concreta, utilizand prerogativele prezidentiale.