Presedintele Traian Basescu a avut ieri o intalnire oficiala cu presedintele Bulgariei, Ghiorghi Parvanov, cu care a discutat despre integrarea celor doua tari in UE, cei doi stabilind ca, de acum inainte, fiecare dintre ei sa prezinte public si realizarile pozitive din tara vecina. Vizita inaltului oaspete bulgar nu a trezit interes si printre parlamentarii romani, majoritatea lor chiulind de la discursul lui Parvanov.

a€žPrincipalul mesaj din cadrul discutiei a fost acela al accesului impreuna in UE. Am analizat ceea ce s-a facut pana acum si ce mai avem de facut, astfel incat Raportul de tara din aprilie sa inlature posibilitatea aplicarii clauzei de salvgardare pentru cele doua taria€œ, a spus Basescu.
El a spus ca a stabilit cu Parvanov ca de acum inainte fiecare dintre cei doi sefi de stat sa prezinte public si evolutiile pozitive din tara vecina. a€žOriunde avem ocazia, vom vorbi si despre realizarile pozitive din cealalta taraa€œ, a explicat Basescu.
Parvanov a declarat, la randul sau: a€žÂ¥arile noastre nu trebuie sa se piarda in diverse actiuni care sa le distraga atentia de la scopul comun. Trebuie sa cream atmosfera necesara de care avem nevoie pentru acest lucrua€œ. Presedintele bulgar a apreciat ca ambele tari sunt in situatia de a oferi o expertiza deosebit de solida, atat in problema Balcanilor de Vest, cat si in chestiunea Marii Negre.

Dezinteres printre parlamentari

Presedintele Parvanov nu a reusit insa sa capteze atentia parlamentarilor romani, care au venit ieri in numar redus in plenul reunit al celor doua Camere pentru a asculta discursul sau. Ca atare, sala de sedinte a fost ocupata mai mult de catre reprezentanti ai minoritatii bulgare, de membrii ai corpului diplomatic si de aparatul tehnic al Legislativului. Intrebati care este motivul pentru care s-a intamplat aceasta situatie, parlamentarii prezenti au raspuns ca nici macar nu au observat absenta masiva a colegilor lor. Discursul presedintelui Parvanov a fost axat pe problematica prioritara a celor doua state, Romania si Bulgaria, de a se integra in Uniunea Europeana in 2007. a€žCheia integrarii este in mainile noastrea€œ, a afirmat Parvanov.