Ziarul AZI informeaza ca presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase (foto) a recidivat. Puteti citi in continuare articolul "Roberta a violat iar Regulamentul".
PSD va depune sesizari la Comisia juridica si la Parchet impotriva presedintei Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, acuzand-o de abuz in serviciu, pe motiv ca aceasta blocheaza actiunile democratice ale opozitiei.
Ponta a precizat, intr-o conferinta de presa, ca "Roberta Anastase si acolitii" ei au blocat dezbaterea motiunii simple a PSD privind agricultura si ca adevarata miza este blocarea opozitiei de a depune si dezbate motiunea de cenzura care ar duce la caderea Guvernului si de a-l suspenda pe presedinte.
PSD impreuna cu PNL vor sesiza si Parlamentul european, prin intermediul grupurilor europarlamentare, precum si ambasadele tarilor UE ca Romania nu mai indeplineste criteriile democratice la care s-a angajat la aderare.
"Miza PDL este sa ne interzica sa depunem si sa dezbatem motiunea de cenzura, le este teama ca aceasta va trece si atunci, prin Roberta Anastase, care este lipsita de scrupule, incearca sa ne impiedice sa depunem si o eventuala suspendare a presedintelui tarii", a adaugat Ponta.
El a spus ca deputatii PSD vor incerca miercuri dimineata sa discute in plen motiunea simpla pe agricultura. "Motiunea este pe ordinea de zi care este stabilita de Biroul Permanent si Anastase nu poate sa spuna de capul ei ca nu este motiunea pe ordinea de zi", a spus liderul PSD. El a adaugat ca Anastase "vorbeste prostii" cand spune ca motiunea simpla este considerata retrasa.
Victor Ponta a declarat ca Roberta Anastase a venit in sedinta de ieri, "cu sprijinul transfugilor", cu propunerea de schimbare a compozitiei politice a Parlamentului pentru a bloca orice actiune a opozitiei, dezbaterile la legea pensiilor si la motiunea simpla pe agricultura.
"Din seria abuzurilor comise de Anastase & company ne facem datoria sa anuntam ca s-a facut un nou pas ca in Parlament motiunea opozitiei, dezbaterea legii pensiilor sa fie blocate, sa fie scoase de pe ordinea de zi. Acest lucru nu s-a intamplat in ultimii 20 de ani", a afirmat liderul PSD.
El a adaugat ca, pentru ca opozitia sa nu aiba dreptul sa dezbata motiuni, sa discute legi si ordonante cum sunt cele privind majorarea TVA si drepturile de autor, "PDL, Roberta Anastase si alte cozi de topor ale lui Traian Basescu" au impiedicat procedurile parlamentare.
"Roberta Anastase si o parte din cei care au tradat, la ordinul lui Traian Basescu, incearca sa puna capat vocii democratice a opozitiei. Fata de principalul instrument coada de topor, Roberta Anastase, vom depune sesizari la Comisia juridica, la Parchetul de pe langa ICCJ si in toate locurile unde avem dreptul de a sesiza un abuz", a adaugat Ponta.
El a mai spus ca parlamentarii PSD vor declansa actiuni radicale pentru a bloca abuzurile, aratand ca vor fi luari de cuvant, discutii de procedura.
"Acum stim ca PD-L si aliatii sai sunt in stare de orice si reactia noastra este ca oamenii sa stie ca, dupa ce si-au subordonat Curtea Constitutionala, TVR, de astazi si-au inceput asaltul impotriva ultimei reduce democratice, Parlamentul", a adaugat liderul PSD.
El a afirmat ca este o situatie grava si ca PDL creeaza un precedent periculos si ca este informat ca reprezentantii puterii vor incerca sa faca acelasi lucru si la Senat. "Atrag atentia ca este posibil ca incercarile noastre de a depune motiunea de cenzura si de a-l suspenda pe presedinte sa fie din nou ingropate", a adaugat Victor Ponta.
Ponta a mai spus ca parlamentarii PSD vor incerca miercuri dimineata sa discute motiunea pe agricultura in plen. Intrebat in legatura cu faptul ca Roberta Anastase a apreciat ca motiunea simpla a fost retrasa, Ponta a explicat: "Nu poate fi retrasa o motiune decat de cei care au depus-o. Nu poate sa impiedice o dezbatere a motiunii, pot doar sa o respinga prin vot". El a comparat-o pe Anastase cu Ana Pauker.
Motiunea simpla pe Agricultura a PSD a fost considerata retrasa de la Camera, dupa ce niciun reprezentant al PSD nu s-a prezentat la tribuna pentru a citi textul, in conditiile in care social-democratii parasisera plenul din cauza unor divergente procedurale pe alt subiect. In conditiile in care social-democratii paraseau sala de plen, niciunul dintre semnatarii motiunii nu s-a prezentat la tribuna pentru a citi textul motiunii, astfel ca Anastase a considerat ca motiunea simpla a fost retrasa. "Daca nu cititi, inseamna ca motiunea este retrasa. Nu ati cerut amanarea. Inteleg ca motiunea e retrasa. Inteleg, de asemenea, ca opozitia il gireaza astfel pe noul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabara, prezent aici", a spus Anastase. Ea a precizat ca astfel, ordinea de zi a Camerei, stabilita pentru ieri, a fost epuizata si a declarat inchisa sedinta.