Parlamentarii PSD Gabriela Cretu, Adrian Severin si Radu Podgoreanu, euroobservatori PSD la Parlamentul European, au afirmat ieri ca raportul preliminar al comisarului pentru extindere, Olli Rehn, trebuie privit cu moderatie.
Adrian Severin a declarat ca ar trebui manifestata "o atitudine rezervata" fata de raportul preliminar prezentat de comisarul Olli Rehn, acest document neputand fi privit ca o confirmare ca data de 1 ianuarie 2007 este certa pentru integrarea Romaniei. El a mentionat ca, macar pana la raportul final de tara publicat de Comisia Europeana, este bine sa fie manifestata "sobrietate", pentru a nu trezi "anumite susceptibilitati care, latente, inca mai exista". Argumentul invocat de Severin a fost ca, chiar si daca aderarea Romaniei la UE se va produce la 1 ianuarie 2007, exista cateva sectoare cu probleme care ar putea activa clauze sectoriale de salvgardare, a caror principala consecinta ar fi diminuarea fondurilor comunitare primite de tara noastra.
Euroobservatorul PSD Gabriela Cretu a declarat ca una dintre aceste clauze sectoriale de salvgardare ar putea fi activata din cauza unor probleme existente in Justitie si Afaceri Interne. Potrivit euroobservatorului PSD Radu Podgoreanu, o alta clauza sectoriala ar putea fi activata pe zona agricola, unde exista cele mai multe probleme. Pe de alta parte, euroobservatorii PSD au atras atentia si asupra scepticismului fata de largirea UE manifestat de unele tari si de unele grupari politice. Severin a mentionat ca, daca grupul socialist si cel liberal din Parlamentul European se manifesta in favoarea aderarii Romaniei, grupul popularilor europeni, dar si grupurile mici, cum sunt ecologistii, au "rezerve destul de serioase" asupra acestei chestiuni.