Rezerva internationala reprezinta un element de credibilitate, iar zicala potrivit careia "ban la ban trage" este valabila intrucat Romania nu s-ar fi putut imprumuta daca nu avea rezerve, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Am sa folosesc o exprimare mai populara ca sa sustin aceasta afirmatie. Ban la ban trage si paduche la paduche. Adica vreau sa spun ca in momentul in care tara are bani poate atrage alti bani", a subliniat guvernatorul Bancii Centrale.
Isarescu a reamintit ca in anii ’90 Banca Nationala a avut probleme privind nivelul rezervei sale internationale, dar dupa 2000 cresterea rezervei a fost exploziva. Au existat si perioade de stagnare si acesta nu este un lucru rau in ceea ce priveste evolutia rezervei la BNR, a aratat guvernatorul. Structura rezervei internationale a BNR arata o pondere de 63% la euro, 32% la dolar si restul la alte valute. "Ce a fost important pentru perioadele de criza este ca in 2009 bancile au simtit nevoia sa puna mai multa valuta deoparte", a aratat guvernatorul.
Potrivit BNR, rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) erau, la sfarsitul lunii iunie, de 34,999 miliarde de euro, mai putin cu 0,71% fata de 35,251 miliarde de euro, cat se consemnau la data de 31 mai 2010. Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,372 miliarde de euro.

BNR nu poate plati pensiile si salariile







Guvernatorul Bancii Nationale a lansat ieri si un mesaj catre mediul politic, subliniind ca "BNR nu poate plati pensiile si salariile din rezerva sa". "Banca Nationala nu poate finanta direct deficitul bugetar. BNR nu poate acoperi cheltuielile administratiei publice, indiferent daca acestea sunt curente, de exemplu plata pensiilor si salariilor sau de capital", a subliniat el. Isarescu a spus ca exista restrictii clare privind utilizarea rezervei nationale prin tratatele semnate cu UE. "Statul roman, daca nu-si disciplineaza cheltuielile si discursul public, se va putea imprumuta din ce in ce mai putin. Nu trebuie sa cadem in pacatul sa credem ca putem spune orice, ca este democratie. Totul se plateste in pierderea de credibilitate si posibilitatea de a ne mai imprumuta", a avertizat Isarescu. Acesta a explicat ca deficitul bugetului de asigurari sociale este de trei miliarde de euro la nivelul unui an, cat toata rezerva de aur a Romaniei.