Inpolitics lanseaza o ipoteza fulminanta: protestul politistilor ar fi fost "stimulat" pentru decapitarea ministrului Vasile Blaga. Cititi in continuare ipoteza lui Bogdan Tiberiu Iacob, destul de credibila.
'Protestele de astazi ale politistilor sunt atipice si nu au, practic, precedent in istoria moderna a Romaniei. Iar evolutia evenimentelor in cauza incepe sa trimita cu gandul tot mai mult la un soi de mineriada ceva mai mica, a carei menire ar putea fi decapitarea ultimului mohican din stirpea baronilor PDL, Vasile Blaga.
Discrepanta uriasa dintre comportamentul impus de normele profesionale politistului, in general, si cel care a putut fi observat la mitingul ilegal din fata Cotrocenilor ar putea avea explicatii mult mai ascunse decat simpla nemultumire a angajatilor MAI, afirma, pentru Inpolitics, surse bine informate din mediul politic.
Intreaga opinie publica a asistat, azi, la sloganuri anti-prezidentiale de-a dreptul mineresti, gen "Iesi afara, javra ordinara", in contradictie totala cu ceea ce se asteapta a fi comportamentul sobru, retinut, al unui om al legii. Chiar si al unuia suparat pe situatia economico-sociala. Nu e singurul exces: in ultimele doua saptamani, o serie de reprezentanti ai angajatilor MAI au manifestat, in media, stridente de limbaj si formulari total nespecifice unei categorii profesionale mai degraba militarizate decat civile. La acestea se adauga si refuzul de a respecta legea, la manifestarile de azi, care au fost ilegale, in a doua parte, prin absenta autorizatiilor respective.
Mai pe sleau sa o spunem, unii dintre capii revoltei politistilor se comporta cu un curaj neobisnuit, specific unor persoane care par sa fi primit anumite incurajari si asigurari, discrete, in demersurile lor. In acest moment, nu se stie exact cum vor evolua evenimentele, dat fiind refuzul politistilor de a se conforma legii, dar marele perdant al scandalului are toate sansele sa fie ministrul de Interne, Vasile Blaga. Acesta ar putea fi fortat, in zilele urmatoare, sa isi dea demisia pe fondul evenimentelor generate de sublaternii sai si care vor continua in perioada urmatoare.
De altfel, nervozitatea fatisa a ministrului Blaga fata de respectivele miscari ar putea fi explicata prin aceea ca el stie ceva mai multe despre resorturile acestora. Decapitarea lui Vasile Blaga printr-un scandal precum revolta politistilor pare sa fie singura metoda a lui Traian Basescu de a se dispensa de ultimul mare baron ramas in guvern, pe care remanierea nu l-a putut atinge, asa cum s-a intamplat cu Videanu si Berceanu. Deocamdata, e doar o ipoteza, dar semnele de intrebare pe marginea revoltei din MAI se aduna, credem noi, vertiginos, de la o ora la alta.
P.S. Politistii vor relua miscarile de protest de astazi, la o scara mai mare, pe 7 octombrie, de Ziua Internationala a Muncii Decente.'