Dupa ce prim-ministrul a respins luni propunerea PD de crestere a competentelor autoritatilor locale, vocea cea mai autorizata a democratilor din Guvern, ministrul Vasile Blaga, critica refuzul sefului sau pe linie executiva.
"Refuzul descentralizarii, sub pretextul unei pretinse periclitari a aderarii, este o grava eroare, care pune in pericol chiar integrarea", considera ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, intr-un comunicat de presa. Conducerea PD a adoptat o rezolutie politica privind cresterea competentelor autoritatilor locale, prin care cere Guvernului sa renunte la unele prerogative ale ministerelor si Agentiilor, pentru a pastra doar puterea de a reglementa si, ulterior, de a controla. Propunerea a fost respinsa imediat de premierul Tariceanu, care considera ca ideea PD ar duce la "paralizia intregului aparat administrativ", cu numai trei luni inaintea Raportului CE.

"O grava eroare refuzul descentralizarii"

"Consideram ca reprezinta o grava eroare refuzul descentralizarii, care este prima reforma reala din administratia romaneasca, sub pretextul unei pretinse periclitari a integrarii in Uniunea Europeana", se arata in comunicatul lui Blaga.
Ministrul subliniaza ca "PD reaminteste ca, prin programul de guvernare, Coalitia s-a angajat sa realizeze consolidarea procesului de descentralizare administrativa si fiscala si sa intareasca autonomia locala".
Ministrul PD considera ca ceea ce trebuie decis in acest moment este ritmul in care se va derula acest proces, el amintind ca rezolutia adoptata luni de Biroul Permanent al partidului se refera la "necesitatea ca institutiile statului sa manifeste in continuare vointa politica prodescentralizare in cadrul procesului de implementare a legii si sa nu accepte, in aceasta privinta, pasi inapoi sau jumatati de masura".