Ce spune Regulamentul Senatului

Revocarea din functie a presedintelui Senatului poate fi propusa la cererea a minimum o treime din numarul total al senatorilor daca incalca prevederile Constitutiei sau daca incalca grav sau in mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului sedintelor comune.
Revocarea din functia de presedinte al Senatului poate fi propusa insa si de jumatate plus unu din numarul total al senatorilor.
Propunerea de revocare, in ambele cazuri, se face in scris, sub semnatura initiatorilor, o singura data intr-o sesiune, se depune la Biroul permanent care o analizeaza si hotaraste introducerea acesteia pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte de plen.

Daca propunerea este aprobata de plen se fac alegeri

Presedintele Senatului caruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce sedinta Biroului permanent sau pe cea de plen in care se discuta revocarea sa, acesta fiind inlocuit de unul dintre vicepresedinti, desemnat de Biroul permanent.
Propunerea de revocare se prezinta in plenul Senatului. Daca propunerea de revocare este aprobata prin votul secret al majoritatii senatorilor, functia de presedinte devine vacanta si, imediat, se organizeaza alegeri.
Presedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt inscrise, in ordinea descrescatoare a marimii grupului parlamentar, numele si prenumele tuturor candidatilor propusi de liderii grupurilor parlamentare.
Fiecare grup parlamentar poate face o singura propunere. Este declarat ales presedinte al Senatului candidatul care a intrunit, la primul tur de scrutin, votul majoritatii senatorilor
Pe perioada vacantei functiei de presedinte al Senatului, atributiile acestuia vor fi indeplinite de unul dintre vicepresedinti, desemnat de Biroul permanent.
Dupa alegerea unui nou presedinte al Senatului se renegociaza, daca este cazul, de indata, repartizarea celorlalte functii din Biroul permanent, procedandu-se potrivit dispozitiilor prezentului regulament, astfel incat noul Birou permanent sa reflecte configuratia politica rezultata din alegeri.