CorectNews informeaza : Calendarul anului politic 2011. Perioada iulie - decembrie 2011

- continuare -

Iulie

Partidul lui Tokes este respins de la inregistrare intr-o prima infatisare in fata instantei. Episcopul reformat cere "puterilor romanesti dintotdeauna" sa ceara iertare maghiarilor pentru "pacatele pe care le-am suferit in epocile post-Trianon si post-comunism". "Daca am pierdut teren, atunci cerem in schimbul teritoriilor drepturi, inclusiv autodeterminare limitata si orice forma de autonomie la nivelul Transilvaniei, in Partium si in Tinutul Secuiesc", pluseaza vicepresedintele Parlamentului European. Dupa doar doua luni de la infiintare, filiala locala a partidului lui Dan Diaconescu s-a desfiintat.

August

Nemultumit de banii alocati la rectificarea bugetara, ministrul Sanatatii, Cseke Attila, demisioneaza. In locul sau vine un medic oradean, Ritli Ladislau. Amplasarea unei piete volante in Piata Unirii duce la ruperea temporara a aliantei PDL-UDMR la nivel local. Primarul Sorin Apostu da inapoi, muta piata si lucrurile revin la normal. PDL incepe sa-si schimbe "parul". Candidatii sai in alegerile partiale renunta la portocaliu, unii abandoneaza chiar si sigla partidului, si se "vopsesc" in verde. PDL lanseaza operatiunea "comasarea alegerilor". Moare deputatul UDMR reprezentant al colegiului nr. 9, de munte, Palfi Mozes Zoltan. Liberalii Marius Nicoara si Horea Uioreanu sunt desemnati candidati ai USL la Primaria Cluj-Napoca, respectiv la presedintia CJ.

Septembrie

UDMR negociaza cu PSD respingerea propunerilor PDL de modificare a Legii electorale. Partidele isi intocmesc liste cu posibili candidati pentru postul de deputat al motilor. Cea mai lunga lista e la PDL. Victor Ciorbea se prezinta la Cluj drept unicul presedinte validat de instanta si reunificatorul PNTCD. Urmeaza congresul aripilor Pavelescu si Moiescu, in urma caruia apare un alt "unic presedinte", Vasile Lupu. La a doua tentativa, PPMT este admis in registrul partidelor politice. Dupa numai trei luni de ministeriat, Sebastian Lazaroiu ataca PDL-ul si e dat afara si de Boc. Basescu spune ca nu-si asuma comasarea alegerilor deoarece ar fi inutila fara reorganizarea teritoriala. Si Dan Diaconescu isi valideaza partidul in justitie. Liderul local al unei organizatii ramase fara sediu, Emil Bodea, defineste linia politica a partidului: "Noi luptam impotriva mentalitatii de hot si de curva de om, ca asta-i cancerul care mananca Romania". Boc infiinteaza Ministerul Fondurilor Europene si il da pe mana fostului comisar european Leonard Orban. Parlamentul il invita pe Regele Mihai sa transmita un mesaj Camerelor reunite, cu ocazia implinirii a 90 de ani. Romania e respinsa din nou de la aderarea la spatiul Schengen. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, pretinde felicitari pentru asta.

Octombrie

Moare ultimul senior taranist, Ion Diaconescu. Guvernul Boc devine recordman absolut la alocarile politice: 90% din banii alocati judetului Cluj merg la primariile "portocalii". Dupa aproape doua luni de la decesul sau, Camera Deputatilor reuseste sa constate oficial ca Palfi Mozes Zoltan nu mai e deputat. Discurs istoric al Regelui Mihai in parlament, ignorat complet de presedintele Basescu, premierul Emil Boc si ministrii PDL plus ministrul independent. PNL Cluj implineste 90 de ani, ca si regele, dar isi sarbatoreste venerabila varsta mult mai auster.

Noiembrie

Clujul devine polul coruptiei. Unul dupa altul, sunt arestati preventiv pentru fapte de coruptie vicepresedintele CJ, Radu Bica, si primarul Sorin Apostu. Ambii sunt exclusi din partid, drept urmare, Bica isi pierde mandatul de consilier. PSD il exclude pe Mircea Geoana din partid, il da jos de la conducerea Senatului si ofera functia pe tava PDL-ului, care il reactiveaza direct pe a doua functie in stat pe Vasile Blaga. Geoana anunta ca-si face partid. Basescu spune ca "se stia de sase luni ca e ceva in neregula la Primaria Cluj" si ca acest lucru era cunoscut si de Emil Boc. UNPR organizeaza o adunare regionala la Cluj, la care participa toata conducerea centrala a partidului. In prezenta celor trei lideri nationali, USL isi lanseaza la Cluj "Angajamentul pentru Romania".

Decembrie

Guvernul a tergiversat declansarea alegerilor partiale in colegiul 9 pana acestea au devenit, legal, imposibile, lasand motii, timp de un an si jumatate, nereprezentati in Camera Deputatilor. Seful statului se anagajeaza la Bruxelles ca Romania va introduce in Constitutie pana la finele lui 2012 limitarea deficitului structural la 0,5% din PIB. Opozitia si UDMR-ul spun ca revizuirea Constitutiei este imposibila in actuala legislatura. "Romania are Albita. Olanda are Rotterdam-ul. Da? Imi pare rau, nu Albita e poarta de intrare a tigarilor, a alcoolului, a drogurilor. Si nu Romania, din neputinta, a legalizat prostitutia, nu Romania, din neputinta, a legalizat consumul de droguri", ataca Basescu, extrem de dur, Olanda pentru vetoul sau la aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Guvernul isi angajeaza raspunderea pe comasarea alegerilor. Boc il apara pe Apostu. Argumentele sale: "A modernizat Clujul si isi iubeste familia". "Suntem cea mai responsabila, cea mai curajoasa, cea mai eficienta guvernare din Romania din ultimii 20 de ani, dar si cea mai eficienta la nivel european", se flateaza Elena Udrea. Adrian Nastase este achitat in dosarul "Matusa Tamara". In bugetul pe 2012, guvernul a alocat 38 de milioane de euro judetului Cluj, pentru investitii. Parlamentarii clujeni au facut amendamente insumand 200 de milioane de euro pentru Cluj. N-au primit nimic. Deputatul PNL Virgil Pop, primul parlamentar ales direct din arest, este condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare, pentru trafic de influenta. Pop face recurs si se autosuspenda din partid. Basescu acuza UDMR de trafic de influenta pentru ca ministrul Ritli ar bloca Legea sanatatii. Boc supravietuieste si celei de-a noua motiuni de cenzura. In 2012 vom avea alegeri "2 in 1".

(Sursa: Ziua de Cluj)