CorectNews informeaza : Calendarul anului politic 2011. Perioada ianuarie -iunie 2011

Fara a fi unul electoral, anul care se apropie de sfarsit a fost unul dintre cei mai agitati ani, din punct de vedere politic, de dupa 1989.
O insiruire halucinanta de evenimente-soc, premiere politice, succese (putine), esecuri si conflicte totale a zguduit anul politic 2011 la nivel national. Romania a ratat intrarea in Schengen, UDMR a iesit de sub hegemonia lui Marko Bela, in PDL reapare competitia la Presedintie, Basescu sare la gatul Rusiei si al Olandei, Tokes isi face partid, opozitia isi face alianta, moare Ion Diaconescu, regele se adreseaza parlamentului dupa 65 de ani, iar administratia clujeana este decapitata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.

Ianuarie

Anul politic 2011 a debutat cu un esec major: Romaniei i-a fost amanata aderarea la spatiul Schengen, care trebuia sa aiba loc in luna martie, fara a i se oferi un nou termen. "Piedica" a fost pusa de Franta. Dupa o colaborare de lunga durata cu PSD, conservatorii schimba "locomotiva" si se ataseaza liberalilor, formand Alianta de Centru-Dreapta (ACD). Incepe sa se "coaca" marea alianta a opozitiei. UDMR se apropie de iesirea de sub "domnia" lui Marko Bela. Prezent la Cluj, acesta isi desemneaza "mostenitorul" in persoana lui Kelemen Hunor. Asta nu-l descurajeaza insa pe Eckstein-Kovacs Peter sa-l contracandideze pe cel considerat "pupilul" lui Marko. Viceprimarul Radu Moisin concureaza singur si este reales presedinte al OT-PDL Cluj. Scenariul este "plagiat" de tinerii liberali, care isi realeg, in aceleasi conditii, liderul organizatiei municipale, Ioan Bildea. PNTCD anunta marea reunificare de la Cluj. Dupa doar o zi, reunificarea nu se mai tine. Coalitia de guvernamant demareaza "reforma" alegerilor din 2012 si decide ca primarii vor fi alesi intr-un singur tur de scrutin.

Februarie

Gavrila Iuga este reales, tot din pozitia de unic candidat, presedinte al TNL Cluj. Se infiinteaza Uniunea Social-Liberala (USL) PSD-PNL-PC si in scurt timp sunt "impartite" si principalele doua functii: Crin Antonescu, presedinte, Victor Ponta, premier. Emil Boc se intalneste la Palatul Victoria cu directorul fabricii Nokia din Jucu, Risto Meskus. "Face parte dintre activitatile obisnuite pe care Nokia, ca unul dintre marii investitori din Romania, le deruleaza. Mentinem o relatie buna atat cu autoritatile nationale, cat si cu cele locale, stabilind regulat intalniri cu acestea", declara, la final, reprezentantii companiei finlandeze. In PDL incep sa se contureze cele doua tabere care se vor confrunta la congres: echipa Boc si echipa Blaga, cea de-a doua include vechea garda a partidului, trecuta oarecum in plan secund (Berceanu, Videanu, Frunzaverde). 65% dintre romani l-ar vrea pe Boc inlocuit din fruntea guvernului, potrivit unui sondaj IRES. Kelemen Hunor castiga detasat presedintia UDMR, la congresul de la Oradea.

Martie

Guvernul Boc rezista si in fata celei de-a opta motiuni de cenzura, initiata ca urmare a angajarii raspunderii pe Codul Muncii. Mircia Giurgiu voteaza a doua oara pentru demiterea Cabinetului Boc. Drept urmare, este exclus din partid si se trezeste cu un control al Agentiei Nationale de Integritate (ANI) pe cap. De Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cunoscutul extremist Csibi Barna pune in scena, in centrul municipiului Miercurea Ciuc, procesul, condamnarea si executia prin spanzurare a unei papusi cu chipul lui Avram Iancu. Gestul avea sa-l coste pana la urma pierderea locului de munca. Disputa Boc-Blaga se acutizeaza in PDL, tabara "buldogului" il acuza pe Boc ca face presiuni asupra organizatiilor sustinatoare ale lui Blaga, determinandu-le sa intoarca armele. Radu Berceanu il compara pe Boc cu Ceausescu. In politica clujeana concurenta pare proscrisa. Primarul Sorin Apostu se alege presedinte al PDL Cluj-Napoca, fara vreun adversar.

Aprilie

Alin Tise isi continua razboiul cu Apostu. "Sunt in Cluj-Napoca lucruri care nu-mi plac nici mie. Nu-mi place ca se vorbeste de 'mafia portocalie', nu-mi place ca se vorbeste de 'fifty-fifty', nu-mi place ca se vorbeste de spaga, de amante promovate in functii, de 'etajul si apartamentul', de licitatii trucate. (...) Oare, aceste lucruri plac pedelistilor cinstiti si onesti?", declara seful judetului. Kelemen Hunor ameninta cu ruperea coalitiei daca Legea minoritatilor nu va fi adoptata in sesiunea de primavara. N-avea sa se intample nici una, nici alta. Presedintele Basescu se implica tot mai mult in campania interna din PDL si il ataca pe Vasile Blaga. "PDL nu poate fi condus prin caprarie, n-are nevoie de un caporal, ci de un presedinte", spune Basescu, deranjat ca "Buldogul" afirmase ca, daca va fi ales in fruntea partidului, va fi partener "vertical", nu "sluga" a sefului statului. Ministrul Muncii, Ioan Botis, este anchetat de ANI si Departamentul pentru Lupta Antifrauda pentru conflict de interese, dar accepta extrem de greu sa demisioneze. Aflat in campanie electorala, Boc este huiduit la Ramnicu-Valcea. Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu face comentarii anti-UDMR si este dat afara de la Cotroceni.

Mai

Presedintele comisiei care decide ce proiecte de infrastructura sunt finantate, consilierul de stat Iuliu Pacurariu, recunoaste ca aloca banii pe criterii politice. Laszlo Tokes isi face partid (PPMT), pe structura organizatiei sale, CNMT. Emil Boc este reales presedinte al PDL, cu sprijinul aproape explicit al lui Traian Basescu, dupa un congres regizat perfect de staff-ul sau de campanie. Blaga dispare din conducere, functia sa de secretar general este preluata de Ioan Oltean. Tise se implica intr-un nou razboi mediatic, de aceasta data cu candidatul PNL (ulterior al USL) pentru sefia judetului, Horea Uioreanu. Liberalul il acuza ca repara drumurile pe criterii politice, Tise il trimite sa se recalifice "frizer, camerista sau sculer-matriter". Senatorul Serban Radulescu demisioneaza din PDL. Pentru doar sase voturi, Laszlo Attila pierde conducerea UDMR Cluj. Noul sef al organizatiei este liderul grupului UDMR din Camera inferioara, Mate Andras Levente.

Iunie

Placuta "Iorga" amplasata in toiul noptii pe ansamblul statuar Matei Corvin arunca in aer coalitia locala. Consilierii UDMR parasesc sedinta Consiliului Judetean (CJ). Concediat de Basescu, Sebastian Lazaroiu e angajat de Boc pe postul de ministru al Muncii. Serban Radulescu intra in PC si preia conducerea organizatiei judetene a conservatorilor. Incep disputele pe regionalizare. Basescu vrea opt regiuni, PDL la fel, UDMR cere 16 regiuni. Placuta lui Apostu naste un scandal diplomatic cu Ungaria. UDMR pluseaza: cere autonomie si pentru Partium. Basescu propune opozitiei un troc: reorganizare teritoriala contra parlament bicameral. E refuzat. Presedintele promulga legea alegerii primarilor intr-un singur tur de scrutin. Basescu il face "tradator" si "sluga la rusi" pe Regele Mihai. Cu aceeasi ocazie spune ca, pus in locul maresalului Antonescu, si el ar fi ordonat "Romani treceti Prutul". Cuvintele lui Basescu genereaza o reactie extrem de dura din partea Ministerului de Externe al Rusiei. Educatoarea care si-a pus copiii sa danseze in fata primarului Sorin Apostu pe imnul PDL a fost recompensata cu o marire de salariu de 25%. UDMR accepta ingroparea Legii minoritatilor in schimbul renuntarii la reorganizare si revizuirea Constitutiei. Deputatul PDL Petru Calian cere drept de vot de la 16 ani.
- va urma -
(Sursa: Ziua de Cluj)