Doljenii care si-au revendicat pamanturile in urma cu 15 ani pe teritoriul comunei Redea, judetul Olt, au de asteptat mult si bine pana isi vor primi titlurile de proprietate. Cele 300 de cereri ale satenilor din Amarastii de Sus, Amarastii de Jos si Celaru vor fi reverificate de comisia judeteana pentru aplicarea legilor fondului funciar.
La intalnirea de saptamana trecuta cu reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatii, membrii comisiei judetene pentru aplicarea legilor fondului funciar Olt s-au plans autoritatilor doljene ca unele dosare sunt incomplete si le-au cerut acestora reverificarea tuturor documentelor. Eugen Marinescu, directorul Directiei de Verificare a Legalitatii Actelor din cadrul Prefecturii Dolj, a declarat ca membrii comisiei doljene vor merge in fiecare dintre cele trei comune limitrofe Oltului pentru a verifica actele depuse de sateni in 1991.
"Trebuie sa reverificam anexele din cele trei comune si actele depuse acolo in 1991. Cei de la Olt au spus ca 10-15% din dosare nu sunt complete si mergem in comune sa rezolvam aceasta problema. Oricum, s-a ajuns la un acord in aceasta problema, ramane doar sa completam dosarele", a spus Eugen Marinescu.
Redea are doar 100 de hectare de teren rezerva
In timp ce pentru autoritatile doljene solutia pentru restituirea celor 1.320 de hectare de pamant pare simpla, la Olt lucrurile sunt incurcate. Virgil Panduru, subprefectul judetului Olt, a declarat ca Prefectura Olt nici nu se gandeste sa primeasca dosarele pana cand acestea nu vor fi complete si actele depuse de doljeni in 1991 verificate la sange.
"Deocamdata, s-a stabilit ca membrii comisiei judetene si comisiile locale sa verifice toate documentele si sa completeze dosarele celor care solicita pamant in Olt. Suntem in situatia cand aproape 300 de hectare cerute nu pot fi justificate cu acte, iar noi nu dam titluri de proprietate in lipsa unor documente", a precizat subprefectul Panduru.
Pe langa problema celor peste o mie de hectare cerute in baza Legii nr. 18/1991 si ramase nerestituite de 15 ani, o noua problema le da batai de cap autoritatilor din judetul Olt. Satenii din Amarastii de Sus, Amarastii de Jos si Celaru isi cer in prezent drepturile in baza Legii nr. 247/2005, revendicand 2.609 hectare tot in comuna Redea din Olt. Virgil Panduru a declarat ca problema restituirii pamantului cerut de doljeni este delicata, in conditiile in care comuna Redea mai detine doar 100 de hectare rezerva de teren.
"Noi avem toata disponibilitatea in cazul in care cetatenii din Dolj fac dovada ca au avut pamant acolo. Problema este insa delicata, dat fiind faptul ca Redea mai are doar 100 de hectare rezerva si cetatenii din Redea solicita, la randul lor, alte 3.000 de hectare. In cazul in care nu se va putea restitui in natura, ii vom trece in anexa la despagubiri", a adaugat Panduru.