Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu (foto), a declarat sambata ca remanierea guvernamentala nu se va produce mai devreme de iulie si ca pentru aceasta problema "trebuie sa se pronunte doar primul-ministru si nu altcineva".
Intrebat care sunt ministerele in care lucrurile merg prost, Olteanu s-a aratat nemultumit de activitatea Ministerului Transporturilor si al Educatiei, conduse de democrati, si a avut numai cuvinte de lauda pentru ministerele conduse de liberali. El a spus ca cei 1.600 de angajati ai Cancelariei prim-ministrului trebuie sa ramana in functii pentru ca lucreaza in agentii care fac parte din "politica europeana de reglementare" si a conchis ca cele mai multe schimbari vor fi operate in ministere, unde se va reduce numarul secretarilor de stat. Pe de alta parte, liberalul a afirmat ca Alianta va trebui sa stabileasca, "la un moment dat", daca va continua si daca PNL si PD vor merge sau nu impreuna la alegerile parlamentare din 2008 cu un mandat de inca patru ani. Totodata, deputatul PNL George Scutaru a declarat ca restructurarea Guvernului ar trebui sa se realizeze in toamna, dupa Raportul de tara din 26 septembrie, fiind o parere "impartasita si de multi membri ai conducerii liberale".
Scutaru a explicat, in calitate de membru al Comitetului Executiv al PNL, ca restructurarea trebuie amanata pentru a se evita riscul "blocajului la nivelul administratiei centrale", pentru ca acest proces dureaza aproape doua luni pana cand se adopta actele normative de modificare. Deputatul liberal a adaugat ca nu trebuie pierdut din vedere faptul ca Romania trebuie sa diminueze numarul de stegulete galbene si sa le elimine pe cele rosii. Scutaru a mai spus ca PNL va veni cu un plan in ceea ce priveste restructurarea functiilor de secretari de stat si a agentiilor guvernamentale, aceasta restructurare putand fi efectuata si pe durata verii.

Dupa Raportul de tara sau dupa integrare

Liderul UDMR, Markó Béla, a declarat ieri ca acum ar trebui realizata doar o remaniere si o reducere a numarului secretarilor de stat, dar "restructurarea profunda, rationala, adevarata" trebuie initiata dupa aparitia Raportului de tara sau chiar dupa 1 ianuarie 2007. Markó Béla a spus ca "propunerea lui Emil Boc de a restructura Guvernul este neserioasa" si ca singura varianta acceptata de UDMR este schimbarea unor secretari de stat.
La randul sau, vicepresedintele executiv al UDMR Laszlo Borbely a declarat ca o eventuala restructurare a Guvernului ar trebui sa aiba loc cel mai devreme in toamna, dupa Raportul de tara, pentru a nu fi afectate eforturile de integrare, si a adaugat ca reprezentantilor Uniunii nu le este frica de o restructurare sau o remaniere.