Mica restructurare guvernamentala, la nivel de secretari de stat, a fost definitivata, iar ministrii se pregatesc, sub avertismentele premierului Tariceanu, pentru restructurarea agentiilor guvenamentale si a aparatelor birocratice aflate in subordinea ministerelor pe care le conduc.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a declarat ieri ca numarul secretarilor de stat din ministere a fost limitat la cel mult cinci astfel de posturi, iar persoanele restructurate urmeaza sa paraseasca functiile dupa ce premierul Tariceanu va semna deciziile aferente. Astfel, la Ministerul Afacerilor Externe vor ramane trei astfel de posturi, fata de opt locuri in prezent, la Ministerul Transporturilor trei locuri, in loc de patru, Ministerul Administratiei si Internelor vor fi cinci posturi fata de sapte, iar la cel al Apararii Nationale, doua locuri fata de trei.
Mai mult, la ministerele Agriculturii, Educatiei si cel al Sanatatii raman trei posturi in loc de patru, iar la ministerele Justitiei, Integrarii europene, Mediului si cel al Culturii vor avea doua posturi fata de trei. Totodata, Ministerul Economiei va ramane doar cu trei posturi fata de sapte, Ministerul Finantelor cu patru posturi in loc de cinci, Ministerul Comunicatiilor va avea un post in loc de doua posturi, iar Ministerul Muncii cu patru locuri fata de sase cate are in prezent.
Acelasi proces va fi aplicat si la nivelul Cancelariei premierului, unde vor ramane trei posturi de secretar de stat, Secretariatului General al Guvernului (doua locuri), departamentului guvernamental pentru relatii interetnice (un post) si departamentul pentru relatia cu Parlamentul (un post). In schema guvernamentala vor mai figura un secretar de stat pentru dialog social si un alt astfel de post la Secretariatul de Stat pentru Revolutionari.

Tariceanu ii avertizeaza pe ministri

Pe de alta parte, premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a avertizat pe ministri ca, daca nu-si restructureaza agentiile si aparatul birocratic din subordine, va face el insusi propunerile in acest sens, asa cum a procedat in cazul secretarilor de stat. Tariceanu a precizat ca, dupa reducerea numarului de secretari de stat cu 30 %, de la 82 la 52, etapa a doua a restructurarii Guvernului va viza agentiile si autoritatile din subordinea prim-ministrului si a ministerelor. El a adaugat ca a doua etapa a restructurarii va incepe chiar cu Cancelaria prim-ministrului, in locul careia va ramane un simplu aparat de lucru al sefului Guvernului, format din consilierii de stat sau consilierii personali, asa cum exista la cabinetul oricarui premier din Europa.
Premierul a adaugat ca "sunt ministere care au in subordine mai multe agentii si autoritati decat primul-ministru", iar acestea "vor trebui serios regandite si redus aparatul birocratic pentru a-l face in primul rand eficient si nu pentru a da satisfactie eventual clientelelor politice care au fost, exista si vor mai exista". El a conchis ca prin cele 15 ministere ale Executivului, Romania se situeaza "la nivelul sau chiar sub media europeana".