Tariceanu spune ca are nevoie de timp pentru a lua o decizie. O impacare intre PNL si PD nu este imposibila.
"Este responsabilitatea primului-ministru sa decida noua formula de guvernare si partidele care vor face parte din cabinetul restructurat". Aceasta fraza este rostita de cateva zile atat de liderii aflati acum la putere, cat si de opozitie. Tariceanu pare insa sa nu gaseasca solutia potrivita pentru iesirea din criza politica. Asa ca nu mai face nici un fel de declaratii.
Dupa sedinta de guvern de ieri, purtatorul de cuvant Camelia Spataru a spus ca subiectul restructurarii nu a fost discutat. Primele minute ale sedintei, la care a avut acces si presa, s-au desfasurat intr-o atmosfera foarte relaxata, participantii amuzandu-se din cauza numelui Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar. La sedinta au participat toti ministrii democrati, o parte dintre ei avand proiecte pe ordinea de zi. Tacerea premierului face insa ca scenariile privind noul cabinet sa fie diverse. Si nu se vor opri pana cand premierul nu va trimite in parlament lista cu executivul restructurat.
De la un guvern PNL-UDMR, de altfel varianta cea mai des auzita, ieri-dimineata s-a ajuns la zvonul ca si PSD va ajunge la putere, prin numirea lui Cristian Diaconescu in fruntea MAI. Cea mai recenta ipoteza este cea potrivit careia PD va ramane la guvernare, dar va accepta demiterea a doi ministri, cel mai probabil Blaga si Macovei. De altfel, o schimbare de tonalitate se resimte si in tabara liberalilor. Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, sustine ca liberalii nu au decis scoaterea PD de la guvernare, ci doar l-au insarcinat pe premierul Tariceanu sa gaseasca solutii pentru rezolvarea crizei politice.
"Au aparut in ultima vreme, in presa, tot felul de scheme ale unui guvern minoritar PNL-UDMR. Vreau sa spun foarte clar ca noi, liberalii, nu am decis nici restructurarea, nici scoaterea PD de la guvernare, ci doar l-am insarcinat pe liderul partidului, premierul Tariceanu, sa gaseasca solutii pentru iesirea din criza politica actuala", a afirmat Orban.
Lucrurile se transeaza la sfarsitul saptamanii
Potrivit unor surse din PD, premierul Calin Popescu Tariceanu a discutat, marti seara, cu presedintele executiv PD, Adriean Videanu, despre restructurarea cabinetului. Liderul democrat a mers la sediul guvernului in calitate de primar general al Capitalei, dar s-a vorbit si despre situatia politica. "Videanu l-a intrebat pe Tariceanu ce decizie a luat in privinta restructurarii, iar Tariceanu i-a spus ca inca nu s-a hotarat, ca vrea sa analizeze toate variantele si ca mai are nevoie de putin timp", au afirmat sursele.
Sursele PD au mai declarat ca democratii asteapta decizia premierului si nu au de gand momentan sa intreprinda vreo actiune politica proprie, avand in vedere ca "mingea e in terenul premierului", ci doar vor reactiona daca va fi cazul. Liderii PD s-ar putea intalni, maine, cu presedintele Traian Basescu pentru o scurta discutie privind situatia actuala.
Intrevederea se anunta interesanta, in conditiile in care Basescu a declarat public, la inceputul saptamanii, ca se opune unei "sfinte impacari", pentru ca momentul de criza politica trebuie depasit "prin acceptarea realitatii".
"Nu voi face nici o negociere cu nimeni. Nu voi negocia nici majoritati politice, nici voturi pentru actiunea de suspendare a presedintelui si nu voi inceta sa vorbesc", preciza Basescu.