Continuam cu al doilea episod al returnarilor ilegale de TVA obtinute de la DGFP Dolj de Mitel Munteanu si oamenii sai, fapte pentru care a fost pus sub acuzare si trimis in judecata de procurorii doljeni. Este vorba acum despre o benzinarie "rulata" pe acte in familie, ocazie cu care i-a crescut pretul de aproximativ zece ori, suficient cit sa-i aduca lui Mimitel o returnare de TVA de peste 5,5 miliarde de lei. Povestea, astfel cum a fost retinuta in rechizitoriul procurorilor, se refera si la un expert care face evaluari dubioase, si la imprumuturi fictive provenite de la persoane cunoscute in judet, dar si la "topirea in neant" a lui Mitel Munteanu - chipurile, plecat in Austria sa cumpere o combina, insa... fara sa iasa din tara - in momentul in care a fost chemat la Parchet, pentru a i se aduce la cunostinta acuzatiile.

Astfel cum rezulta din rechizitoriul procurorilor doljeni, membrii familiei Munteanu si administratorii firmelor acestora, vazind ca le-a iesit figura cu restituirea ilegala de TVA obtinuta de pe urma unui amarit de teren arabil de la Podari, au pus la cale o noua afacere cu profit pentru ei, in defavoarea bugetului de stat. De aceasta data era vorba, dupa cum mentioneaza oamenii legii in actul de acuzare, despre o afacere cu o benzinarie "plimbata" pe acte de la tata la fiu, pina ce valoarea i-a crescut de peste zece ori si a putut aduce familiei Munteanu o restituire ilegala de TVA de aproximativ 5,5 miliarde de lei.

Evaluatorul Rusu da cu nuca-n perete

Pe 1.03.2002, firma DAGMAR COM SRL inchiriase de la persoana fizica Elena Tomescu, pe o perioada de 49 de ani, un spatiu comercial situat in Craiova, pe strada Imparatul Traian (fosta Siloz) nr. 211. Un an si jumatate mai tirziu, la scurt timp dupa ce se obtinuse restituirea ilegala de TVA pentru terenul din Podari, SC DAGMAR a concesionat de la Primaria Craiova, tot pentru 49 de ani, suprafata de 272 mp, alaturata terenului inchiriat in 2002, in vederea construirii unei benzinarii. Firul povestii acestei benzinarii este destul de incurcat, insa politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au reusit sa-l descilceasca.

Pe 1.02.2003, SC DAGMAR COM SRL incheie cu SC OIL GRUP SRL - ambele cu acelasi sediu, situat in Craiova, pe strada Corneliu Coposu nr. 60, la care erau asociati fiul Mitel Munteanu si tatal Gheorghe Munteanu, si ambele avindu-l ca administrator pe Florin Bilteanu - un contract de investitii in care era stipulat ca SC OIL GRUP va sustine financiar construirea benzinariei amintite de catre SC DAGMAR COM, urmind ca, la finalizarea investitiei, SC DAGMAR sa cedeze constructia catre OIL GRUP. Asa s-a si intimplat, insa statia de distribuire a produselor petroliere n-a stat prea mult in proprietatea firmei OIL GROUP, pentru ca, pe 15.10.2003, societatea amintita a vindut benzinaria persoanei fizice Gheorghe Munteanu (nimeni altul decit... patronul firmei OIL GRUP), contra sumei de aproximativ 3,37 miliarde de lei. In martie 2004, la cererea lui Gheorghe Munteanu, evaluatorul Ioan Adrian Rusu a intocmit un raport de specialitate, evaluind benzinaria amintita la aproximativ 850.000 de euro. Evaluatorul da cu nuca-n perete, gresind nepermis pentru un om care se da drept specialist - cel putin asa sustine el. In raportul pe care l-a intocmit a umflat valoarea cu aproape 80.000 de euro, trecindu-l drept proprietar al unei portiuni de teren (cea inchiriata de la Elena Tomescu) pe... Gheorghe Munteanu. In declaratia data in fata organelor de ancheta, evaluatorul a recunoscut cu sinceritate ca a gresit, sustinind insa ca facut gafa cu pricina, pentru ca... asa i-a spus Munteanu.

Afaceri in familie

Desi benzinaria era evaluata la aproape 850.000 de euro (adica aproximativ 35 de miliarde de lei), pe 30.07.2004 Gheorghe Munteanu a vindut-o firmei SC LAURGEN SRL, administrata de Iliuta Eugen Stefanache, cu doar 19 miliarde de lei. A doua zi, pe 31.07.2004, SC LAURGEN inchiriaza benzinaria firmei SC DAGMAR COM SRL a lui Mitel Munteanu, contra unei chirii de 5.000 de euro lunar. Situatia nu ramine insa asa, pentru ca, pe 23.08.2004, SC LAURGEN vinde benzinaria catre firma DAGMAR COM, intocmindu-se in acest sens un contract autentic de vinzare-cumparare, precum si factura fiscala seria DJ VSD nr. 4462351 din aceeasi data, pentru suma de 34.890.800.000 de lei, din care 5.570.800.000 de lei TVA. Prin acest sir de tranzactii efectuate in sinul familiei Munteanu, intre tatal Gheorghe Munteanu si fiul Mitel Munteanu, pretul benzinariei amintite a crescut de mai mult de zece ori, de la 3.370.714.025 de lei la 34.890.800.000 de lei, iar asta fara nici cea mai mica investitie, cu exceptia colilor pe care s-au intocmit contractele si facturile.

Pentru a-i da operatiunii un iz de legalitate, Iliuta Eugen Stefanache - administratorul SC LAURGEN SRL Craiova - a completat in fals chitanta fiscala nr. 6329055/24.09.2004, din care reiesea ca societatea pe care o conducea ar fi incasat in numerar de la SC DAGMAR COM SRL 20 de miliarde de lei. Iar diferenta de pret pina la aproape 35 de miliarde a fost achitata de DAGMAR cu (surpriza!)... un teren extravilan de 20.000 mp situat in comuna Podari, acelasi teren al carui pret fusese umflat de peste 500 de ori, pentru a aduce familiei Munteanu o restituire de TVA de aproape doua miliarde de lei.

Directorul ROMTELECOM Dolj si-a imprumutat ginerele cu 100.000 de euro

Merita insistat putin asupra celor 20 de miliarde pe care, chipurile, SC DAGMAR le-ar fi platit in numerar catre SC LAURGEN drept contravaloare a benzinariei, pentru ca aceasta plata fictiva i-a facut pe multi sa se bilbiie in fata organelor de ancheta.

Iliuta Eugen Stefanache, administratorul firmei SC LAURGEN SRL Craiova, sustine ca a primit cash acesti bani, dar ca nu i-a depus in conturile firmei pe care o conducea, ci i-ar fi scos din tara cu ocazia celor patru iesiri peste granita pe care le-a facut in perioada 23.08.2004-23.09.2004. Din datele politiei rezulta insa ca pe Stefanache l-a cam lasat memoria, pentru ca a iesit din tara nu de patru, ci de opt ori in acea perioada, insa niciodata cu bani. In fata procurorilor si politistilor a sustinut ca a schimbat banii la casele de schimb valutar din Craiova si apoi, cu cele aproape 800.000 de euro, a trecut pe sub nasul vamesilor fara sa fie depistat. Greu de crezut si ca a inselat vigilenta procurorilor, dar si ca a reusit sa schimbe o asemenea suma fara ca vreunul dintre patronii caselor de schimb valutar sa nu fi anuntat politia, stiute fiind relatiile deosebit de cordiale dintre casele de schimb si oamenii legii. Si apoi, nimeni nu a vazut acesti bani. Mai mult, concubina si soacra lui Stefanache sustin ca ii dadeau bani lui Stefanache sa aiba "de buzunar", pentru ca era intr-o mare criza financiara.

Pe de alta parte, cele 20 de miliarde de lei pe care le-ar fi primit Stefanache ar fi provenit de la SC DAGMAR, care ar fi fost creditata cu 18 miliarde de patronul Gheorghe Munteanu, iar diferenta venea din alta creditare de la Mitel Munteanu. Oamenii legii au combatut si aceasta varianta. Spre exemplu, Mitel Munteanu a sustinut ca banii folositi pentru platile cash in cele doua afaceri care i-au adus restituiri ilegale de TVA au existat cu adevarat, declarind ca a imprumutat 100.000 de euro de la socrul lui, Victor Popescu (nimeni altul decit directorul SC ROMTELECOM Dolj), 90.000 de euro de la Gheorghe Nicolae si inca doua miliarde de lei de la un anume Bebe Calinescu. Cei trei au confirmat imprumuturile, dar au cam dat-o la intors cind li s-a cerut sa dovedeasca cu acte ca au dat asemenea sume de bani.

Inspectorii DGFP Dolj le-au dat infractorilor lista cu intrebarile pe care le vor pune si raspunsurile pe care le asteapta

Pe 2.09.2004, SC DAGMAR COM SRL a familiei Munteanu, prin administratorul Florin Dan Bilteanu, a solicitat Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj rambursarea de TVA aferenta "achizitionarii" benzinariei de pe strada Imparatul Traian. Cererea a fost analizata de inspectorii fiscali Catalin Cotora si Olimpian Petrosanu. In actul de control intocmit de acestia, inspectorii DGFP au apreciat ca firma DAGMAR are dreptul sa obtina rambursarea de TVA in suma de 5.586.925.665 de lei. Propunerea inspectorilor a fost insusita de conducerea DGFP Dolj, iar suma de peste 5,5 miliarde de lei a intrat fara probleme in buzunarele familiei Munteanu.

In rechizitoriul intocmit, procurorii nu au uitat sa sublinieze si faptul ca ambii inspectori de la Finantele doljene "au manifestat multa 'disponibilitate' fata de firma controlata, dindu-i lui Bogdan Sperila (unul dintre asociatii firmei, alaturi de Mitel Munteanu - n.r.) o ciorna cu intrebarile pe care urma sa i le puna lui Iliuta Eugen Stefanache (administratorul SC LAURGEN SRL, de la care se "cumparase" benzinaria - n.r.) si chiar raspunsurile 'corecte' la aceste intrebari, aspect confirmat in parte si de Bogdan Sperila".

Mitel Munteanu se sustrage urmaririi penale

In dosarul ajuns zilele trecute la Tribunalul Dolj, procurorii au dispus trimiterea in judecata a patru persoane. Este vorba despre cunoscutul om de afaceri Mitel Munteanu (poreclit si Mimitel, dupa numele uneia dintre benzinariile sale), de 35 de ani, precum si cei trei "locotenenti" ai sai - Florin Dan Bilteanu, de 37 de ani, Iliuta Eugen Stefanache, de 37 de ani, si George Dorin Voinea, de 31 de ani, acuzati de savirsirea infractiunilor de fals, uz de fals si inselaciune. Asa cum arata procurorii doljeni in rechizitoriu, cei patru au colaborat pentru a obtine trei restituiri ilegale de TVA, in valoare totala de aproximativ 8,2 miliarde de lei de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj, gaura la buget pe care n-ar fi putut s-o dea fara ca inspectorii fiscali sa fi inchis ochii in mod suspect la amanunte care indicau clar tranzactiile fictive.

Procurorii au dispus, totodata, disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor atit impotriva lui Gheorghe Munteanu (tatal lui Mitel), cit si impotriva celor patru inspectori de la DGFP Dolj - Mihaela Nicolae, Gheorghita Andrei, Catalin Cotora si Olimpian Petrosanu - care au "pus umarul", in conditii deocamdata neclarificate pe deplin, la deturnarea mai multor miliarde din bugetul statului catre buzunarele familiei Munteanu.

Dintre cei patru trimisi in judecata, pe numele inculpatilor Iliuta Eugen Stefanache si Florin Dan Bilteanu au fost emise mandate de arestare, dar, in urma unor "bilbiieli" ale justitiei craiovene, cei doi au reusit s-o stearga. Dupa citeva saptamini, Stefanache a fost prins la granita si introdus in arest, dupa ce fusese dat in urmarire generala si in consemn la frontiera. Bilteanu este insa de negasit. Camaradul lor de afaceri necurate, George Dorin Voinea, se afla si el in puscarie, fiind arestat preventiv in alta cauza, vizind tot matrapazlicuri economice. Cit despre Mitel Munteanu, acesta a disparut subit dupa ce a aflat ca va fi trimis in judecata. Pe 22 iunie 2005, cind a fost chemat in fata procurorilor pentru a i se prezenta materialul de urmarire penala, tatal lui, Gheorghe Munteanu, a declarat procurorilor ca fiul sau a plecat in Austria sa cumpere o combina si nu stie cum sa dea de el. Conform datelor Politiei de Frontiera, Mimitel a fost, intr-adevar, plecat din tara, s-a intors pe 19 iunie, iar de atunci n-a mai plecat, sustragindu-se urmaririi penale.