Senatorul Gheorghe Saghian a sustinut o DECLARATIE POLITICA intitulata "Responsabilitatea votului", pe care o puteti citi in continuare.

Se apropie perioada alegerilor euro-parlamentare, iar spre sfarsitul acestui an vom avea parte de noi alegeri prezidentiale. Iata, deci, ca anul 2014 este unul foarte interesant pentru societatea romaneasca. Referitor la aceste evenimente, vreau sa abordez subiectul , considerandu-l deosebit de relevant la acest nivel.
Daca actiunea de a vota este una deosebit de simpla, votul in sine este un instrument deosebit de important si de complex, mai puternic decat am putea crede. Vointa majoritatii votantilor este cea care imprima traiectoria politica si mersul lucrurilor din toate punctele de vedere.
Din pacate insa, pentru multi cetateni votul este vazut in mod negativ, consecinta directa a acestui fapt fiind ca nu se prezinta la vot. Acestia ar trebui sa se gandeasca la faptul ca, prin aceasta lipsa de participare, pierd dreptul de a vota, de a alege, pierd oportunitatea de a se implica in viata societatii.
Votul este insa si o responsabilitate si poate tocmai de aceea multi refuza sa si-l exercite. Lipsa de informare, de cultura politica, de capacitate critica si de educatie civica - iata doar cateva dintre motivele pentru care numerosi cetateni ajung in situatia de a nu se prezenta la vot.
Consider ca ar trebui sa sustinem cu totii dezvoltarea unei culturi politice in randul viitoarelor generatii, in randul tuturor cetatenilor. Este nevoie ca domeniul educatiei sa contureze mai clar si mai activ activitati prin care sa atraga atentia elevilor si tinerilor ca votul lor este important, ca el conteaza, dar mai ales ca el trebuie exprimat in cunostinta de cauza, fiind la curent cu evenimentele de pe scena politica, la curent cu diferitele sisteme ideologice.
La urma urmei, alegerile sunt procesul prin care cetatenii pot influenta procesul decizional public, votul fiind dreptul si oportunitatea de a-si exercita puterea de decizie, dar si o obligatie morala de a se implica activ in societate.
Mi-as dori foarte mult sa vad o crestere a celor care participa la vot si care isi exprima optiunea politica, dar mai ales sociala privind societatea in care traim cu totii. Sa nu uitam ca importanta informarii in procesul votului este una majora, alaturi de responsabilitatea noastra, ca oameni politici investiti in slujba cetatenilor, de a ne respecta angajamentele si de a le inspira incredere.