Republicanii americani si-au intensificat atacurile impotriva modului in care presedintele Barack Obama gestioneaza tara. Guvernatorul statului Alaska, Sarah Palin, a declarat ca "tara se indreapta spre socialism", in timp ce actorul Jon Voight a afirmat ca SUA "devin o natiune slaba", iar Barack Obama este un "fals profet". Intr-o interviu pentru talk-show-ul "Hannity" de pe canalul FoxNews, Palin a afirmat ca S.U.A. se indreapta spre socialism.
"Tara noastra poate evolua spre ceva pe care noi nu putem nici macar sa-l recunoastem, care este cu siguranta departe de ceea ce parintii fondatori au vrut pentru noi", a spus Palin. Intrebata de realizatorul emisiunii daca se refera la socialism, fosta candidata republicana la vicepresedintia SUA a confirmat: "Da, acolo ne indreptam".
Pe de alta parte, actorul Jon Voight a criticat Administratia Obama in timpul unui discurs rostit la Washington la o strangere de fonduri a Partidului Republican. Tatal actritiei Angelina Jolie, cunoscut pentru opiniile sale conservatoare, a spus ca a fost "jenat" de presedinte, adaugand ca felul in care Obama conduce tara va provoca "caderea" SUA. "Devenim o tara slabita", a spus Voight, declarand ca Obama este un "fals profet" iar Administratia sa reprezinta "persecutia ObamaŢ.
Reactiile republicanilor sunt urmarea masurilor girate de presedintele Barack Obama, care au facut ca economia SUA sa dea semne de stabilizare dupa ce a trecut prin cea mai severa criza din ultimele decenii. "Privind economia in acest moment, cred ca se poate spune ca ne-am indepartat de marginea prapastiei, ca exista un oarecare calm care nu exista inainte", a declarat presedintele american in urma cu cateva zile.
Dar, desi economia da semne de stabilizare, presedintele american a aratat ca mai sunt inca multe de facut pentru a pune in ordine sistemul fiscal al Statelor Unite. "Nu ne putem culca pe lauri pentru ca avem foarte multe de facut in domenii variate, de la cel medical si educatie la reducerea dependentei de petrolul din afara", a mai declarat Obama. Ample reforme in domenii cum ar fi reglementarea sectorului financiar sunt de asemenea necesare pentru a trece economia SUA dincolo de un "ciclu de bubble si bust". "Trebuie sa cream un mediu in care putem progresa usor, constant, si o fundatie pentru o crestere economica sustenabila".