Remanierea Guvernului se anunta pentru premierul Calin Popescu-Tariceanu o nuca la fel de tare ca si anticipatele. Partidele-satelit din Coalitie - UDMR si PC - nu cred ca exista motive ca ministrii lor sa fie schimbati. Premierului nu i-ar ramane decat sa-i schimbe pe unii dintre ministrii Aliantei.

Dupa ce s-au limpezit lucrurile cu anticipatele sau cu demisia premierului Tariceanu si s-au linistit partial apele in PNL, o noua criza pare sa se contureze: criza remanierii. Cele doua partide care s-au alaturat Aliantei PNL-PD pentru a forma actuala coalitie aflata la guvernare accepta o remaniere, dar nu pentru ministrii lor.
Presedintele UDMR, Markó Béla, a declarat sambata ca nu este de acord cu remanierea nici unui ministru al Uniunii, pentru ca nu exista nemultumiri legate de activitatea acestora. „As fi de acord cu remanierea unui ministru al UDMR daca ar exista nemultumiri. Dar nu exista, nici din partea conducerii Uniunii, nici din partea colegilor de coalitie“, a declarat Markó Béla.
Potrivit liderului Uniunii, analiza activitatii ministrilor UDMR, facuta la ultimul Consiliu al Reprezentantilor Unionali, s-a incheiat cu aprecieri pozitive.

Fantoma CDR bantuie prin Palatul Victoria

Markó Béla considera ca situatia din Coalitie ar putea-o repeta pe cea din timpul guvernarii CDR din perioada 1996-2000. „Foarte multe gesturi, declaratii de presa pripite din partea multora, reglarea unor probleme prin presa. N-ar trebui sa repetam acele greseli, pentru ca avem conditiile de functionare a coalitiei si o majoritate stabila. Motivul este o lipsa de intelegere fata de ideea de coalitie. Noi avem o experienta mult mai mare in acest sens, si n-ar fi rau daca colegii ne-ar asculta, pentru ca trebuie sa fii apt pentru ideea de compromis. Cei care traiesc cu sentimentul cedarii nu inteleg ideea de coalitie“, a declarat liderul UDMR.
Liderul Uniunii a precizat, cand a fost intrebat daca vede in presedintele Basescu un factor care destabilizeaza, ca „este greseala formatiunii politice care permite acest lucru“. „Nu cred ca Basescu influenteaza formatiunile politice“, a subliniat Markó Béla.

Alternativele lui Tariceanu

La inceputul saptamanii trecute, ministrii conservatori au lasat sa se inteleaga ca nu sunt dispusi sa fie inlocuiti si ca, in cazul unei remanieri, PC asteapta decizia Consiliului National al Coalitiei, dupa care va lua o decizie. In aceasta situatie, remanierea pe care o vizeaza premierul Tariceanu s-ar putea reduce doar la schimbarea unor ministri ai Aliantei PNL-PD, cu conditia ca democratii sa fie de acord cu acest lucru. Remanierea va viza mai ales portofoliile ale caror detinatori au facut obiectul criticilor in ultimele luni. Este vorba de ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga, ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, si chiar ministrul Justitiei, Monica Macovei.
Tariceanu mai are o alternativa: sa faca o data cu remanierea si o restructurare a Guvernului. Renuntarea la unele ministere si mai ales agentii nu s-ar putea face decat cu o renegociere a protocolului Coalitiei. Aceasta ar impinge insa termenul la care s-ar putea face remanierea-restructurarea cam la mijlocul toamnei, dupa raportul de tara.