Restructurarea guvernului ramane in coada de peste. In timp ce premierul Tariceanu a anuntat moartea Aliantei, dar a amanat remanierea guvernamentala, democratii il acuza pe primul-ministru ca incearca sa se asocieze cu PSD.
Intruniti intr-o sedinta a Consiliului de Coordonare a Aliantei, PNL si PD nu au ajuns ieri la nici o concluzie in privinta restructurarii guvernului. Premierul Calin Popescu Tariceanu nu a venit cu o solutie concreta, ci s-a multumit sa spuna ca acest lucru se va intampla in viitorul apropiat.Tariceanu a spus ca nu-i ramane decat un singur lucru de facut, si anume sa vina in parlament cu un guvern stabil. "In perioada urmatoare va trebui sa ma gandesc foarte serios cum va arata viitorul guvern, iar parlamentul va avea un rol extrem de important", a spus premierul. Potrivit NewsIn, la sedinta, liberalii le-au cerut democratilor sa-i inlocuiasca din functie pe ministrii sustinuti de PD, Vasile Blaga si Monica Macovei, sa reimparta fotoliile si sa adopte o pozitie de distantare fata de presedintele Traian Basescu, lucruri cu care pedistii nu au fost de acord.
PD sare la gatul lui Tariceanu
Presedintele PD, Emil Boc, l-a acuzat pe premierul Tariceanu ca acesta cauta pretexte pentru a elimina PD de la putere si pentru a se asocia cu PSD. "Democratii nu joaca la doua capete", a spus Emil Boc, precizand ca, in cazul in care Tariceanu va exclude PD de la guvernare, partidul pe care il conduce nu are alternativa pentru a ramane la putere. Potrivit NewsIn, PD ia in calcul demisia in bloc din guvern a ministrilor democrati in cazul in care Tariceanu ar cere revocarea lui Macovei, Blaga sau Berceanu, insa nu au luat o decizie in acest sens si asteapta ca premierul sa faca prima miscare.
Guvern PNL - UDMR?
Premierul Calin Popescu Tariceanu ar urma sa anunte formarea unui cabinet minoritar PNL-UDMR dupa sedinta de guvern de maine, iar procedurile parlamentare vor fi demarate saptamana viitoare, au declarat Agentiei NewsIn surse din conducerea partidului. Conform scenariului pus la cale de liberali, in aceste zile ar urma ca lideri ai PNL sa discute despre componenta nominala a noii echipe guvernamentale ce va fi prezentata parlamentului, in vederea validarii ei pana la Paste. "Vom veni cu un nou guvern si, daca va primi votul parlamentului, vom continua. Daca nu, suntem gata sa intram in opozitie", comenta deputatul George Scutaru, membru al BPC. Sursele citate spun ca PNL va face o concesie UDMR-ului si ii va lasa postul de vicepremier, urmand ca Marko Bela sa ii tina locul lui Tariceanu, in situatii exceptionale. De asemenea, programul de guvernare al Aliantei va fi modificat in sensul in care vor fi introduse elemente ce tin de strategia de postaderare.
Cat priveste componenta noului cabinet, surse liberale sustin ca premierul este asediat de mai multi parlamentari care doresc sa ocupe diverse portofolii, in timp ce unii ministri nu ar mai dori sa faca parte din noul executiv. Printre numele vehiculate pentru posturi ca Aparare, Interne sau Justitie sunt George Scutaru, Radu Stroe, Norica Nicolai. Pentru Justitie, liberalii luau in calcul si numirea unei persoane din afara partidului, cum ar fi fostul consilier prezidential Renate Weber.