Senatorul PSD de Cluj Alexandru CORDOS (foto)a sustinut in Senat o declaratie politica intitulata "Cum se vindeca nostalgia dupa eternele cozi ceusiste", pe care o puteti citi in continuare.
"Pe pamant avem de toate/ Si mai bune si mai rele" spuneau versurile unui cantec folk pe vremea Cenaclului Flacara.
Astazi cele bune nu prea "se aduna", in schimb de "cele rele" avem parte din belsug. Nu trece o zi fara sa nu fim "rasfatati" de gaselnitele din ce in ce mai aberante prin care Guvernul Boc vrea sa aduca bani cu forta la bugetul statului, cum altfel decat tot prin exploatarea nervilor si bugetului secatuit al bietului contribuabil. De la "foncirea" de pe vremea celebrului personaj al lui Marin Preda, Ilie Moromete, si pana la Ordonanta 58 din 2010 nu e decat o distanta temporala; in ceea ce priveste reactia la aplicarea ei, si atunci, ca si acum, nu se cunoaste decat una singura: panica.
Daca au au avut nenorocul sa fie inmatriculate in evidenta administrativa drept persoane fizice autorizate, eticheta care are de-a dreptul greutatea unui blestem sau daca, si mai rau, au avut ghinionul sa aiba inclinatii artistice rasplatite cu calificativul de drepturi de autor, romanii, mai mult sau mai putin celebri au fost obligati timp de aproape o saptamana sa se calce in picioare pentru a-si plati contributiile sociale la niste cozi infernale care l-ar face pana si pe Ceusescu sa paleasca de invidie pentru inventivitatea mefistofelica a Guvernului actual. Daca putem admite ca intentia ordonantei de a stopa inflatia de drepturi de autor si cohorta de privilegii pe care o presupunea era una benefica, implementarea legii, absolut defectuoasa, prin niste norme metodologice de-a dreptul aberante, demonstreaza ca nu s-a facut in niciun caz o analiza atenta premergatoare acestei decizii. Traseul celor supusi supliciului contributiilor presupunea Casa de Pensii, de Sanatate si agentiile de somaj in prima instanta. Corecturile au aparut pe parcurs, in urma sesizarilor din mass-media, dupa ce oficialii au parut cu adevarat revoltati de declansarea isteriei prin intermediul presei.
Statul nostru e unul "generos", el nu se multumeste cu o masura izolata sau doua, nu e suficient ca a dat activitatea firmelor peste cap prin majorarea TVA peste noapte, acum se indeletiniceste cu exact ce ii este lui mai drag: cu prigoana cetatenilor care se vad obligati, fie ca se numara sau nu printre nostalgicii dupa cozile ceusiste de trista notorietate sa suporte rigorile unor legi nascute neterminate de catre niste guvernanti incompetenti. Cum era de asteptat, intreaga operatiune menita sa aduca statului mai multi bani la buget, intentie laudabila de altfel, s-a transformat intr-un nou exercitiu de umilire a contribuabilului, nevoit sa indure ore nesfarsite de asteptare la cozi infernale.
La Oficiile Fortelor de Munca s-au cerut date despre contractele de drepturi de autor, copii dupa buletinele de identitate, la alte institutii s-a cerut dovada ca actele respective sunt inregistrate la administratia financiara. Unii contribuabili, care detineau si contract de munca si cate doua de drepturi de autor au fost nevoiti sa se inarmeze cu rabdare si sa completeze trei declaratii in loc de una, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca respectivul CAS se plateste in acest caz de trei ori, desi nu mi se pare normal.
In Tara Rabdatului la Cozi Degeaba, statul de vorba ca sa nu afli nimic este ridicat la rang de politica de stat. Functionari depasiti de situatie, cetateni nauciti de-a dreptul de o birocratie aberanta, saracie lucie pe firmamentul falimentului de tara, iata "binefacerile" unui Guvern nascut in Zodia Racului si care refuza sa se duca singur la fundul apei.
Remanierea guvernamentala anuntata cu surle si trambite nu este o solutie. E doar mentinerea in coma profunda a unui organism bolnav care tinde sa ne contamineze pe toti. Proasta gestiune a destinelor unei natii ne afecteaza pe toti, nu numai acum, dar si pe viitor, pentru ca se amaneteaza iresponsabil si soarta copiilor nostri. Va asigur ca nu vom permite acest lucru!