Premierul Calin Popescu-Tariceanu se simte mai puternic dupa ce a renuntat la demisie si se pregateste sa faca o remaniere guvernamentala rapida. El chiar a anuntat ca in perioada urmatoare va prezenta o evaluare a activitatii Guvernului.

Apele guvernamentale nu s-au linistit cu totul dupa renuntarea la demisie a premierului Calin Popescu-Tariceanu. Urmeaza pentru Coalitie o perioda la fel de grea, marcata de spectrul remanierii. Ieri, premierul Tariceanu a anuntat ca „in urmatoarele cateva saptamani“ va prezenta o evaluare a activitatii Executivului de la momentul preluarii mandatului, fara sa spuna daca ea va fi urmata de o remaniere. Singurul lucru care l-a precizat a fost ca, deocamdata, Consiliul National al Coalitiei n-a luat o decizie legata de remaniere. Oricum, viziunea premierului privind remanierea guvernamentala nu este legata de felul cum este vazuta in sondaje de opinie publica activitatea fiecarui ministru. „O remaniere - cand se
face - nu se face pe baza sondajelor de opinie, chiar daca acestea reprezinta un element care poate fi luat in consideratie intr-o anumita masura“, a declarat ieri Tariceanu.

Ministrii, cap de lista

Surse guvernamentale confirma insa faptul ca premierul Calin Popescu-Tariceanu va proceda, in perioada imediat urmatoare, la o remaniere guvernamentala, al carei principal scop va fi sa detensioneze situatia politica. Masura are in vedere si refacerea imaginii PNL, erodata in ultima perioada de criza politica si de ezitarile lui Tariceanu.
Conform unor intelegeri din cadrul Coalitiei, saptamana viitoare va avea loc evaluarea activitatii ministrilor din ultimele sase luni, evaluare care era programata sa aiba loc inainte de jocul de-a demisia. Evaluarea va fi urmata de propuneri facute partidelor din coalitie pentru modificari in componenta Guvernului. Recent, premierul Tariceanu afirma ca in aceasta perioada are nevoie de ministri foarte buni. „Am nevoie de ministri care sa treaca de nota 8“, declara Tariceanu.
Remanierea va viza mai ales portofoliile ale caror detinatori au facut obiectul criticilor in ultimele luni. Exista deja cativa ministri care au adunat multe bile negre si care sunt primii pe lista inlocuirii. Este vorba de cel putin patru: ministrul Integrarii europene, Ene Dinga, ministrul Finantelor publice, Ionut Popescu, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, si ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza. In interiorul PNL nu este vazuta bine nici ministrul Justitiei, Monica Macovei, pentru ca a adus un deficit de imagine prin prevederile declarate neconstitutionale din pachetul de legi privind reforma in Justitie.

Restructurarea, mai la toamna

Remanierea ar putea fi concomitenta si cu o restructurare a Guvernului. Totusi, in mai multe randuri, Tariceanu a explicat ca o restructurare nu este posibila inainte de raportul de monitorizare din toamna, fiindca ar bulversa actiunile pentru aderare.
Initial, premierul a vrut sa faca o restructurare moderata dupa semnarea Tratatului de aderare, iar liderul PD, Emil Boc, dadea ca data-limita 30 iunie. Scena politica s-a involburat si restructurarea n-a mai avut loc.
Reorganizarea Guvernului va consta in reducerea numarului de ministri, in primavara vorbindu-se de un Guvern cu 16 portofolii, fata de 25, cate are organigrama. De asemenea, se vorbea de o reducere si a numarului de aproximativ 60 de agentii, departamente si alte structuri aflate in subordinea Guvernului, numar considerat exagerat.