Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) pregateste norme prin care sa faca functional cadrul legislativ privind magazinele duty-free si sa clarifice aspectele legate de posibilitatea reinfiintarii acestora la granitele terestre cu tarile din afara UE.
Legea de respingere a Ordonantei privind comercializarea marfurilor in regim duty-free si duty-paid, aprobata de Parlament si promulgata saptamana trecuta de presedintele interimar Nicolae Vacaroiu, nu contravine normelor europene, dar este nevoie de dispozitii tranzitorii, de norme care sa faca functionala legislatia privind duty-free. Prin norme trebuie lamurite aspecte legate de posibilitatea reinfiintarii magazinelor duty-free, pe granitele non-UE, cu Ucraina, Serbia si Republica Moldova. Astfel, vor putea sa ramana 32 de magazine. Prevederile legii privind duty-free-urile trebuie insa corelata cu legislatia UE pentru a vedea daca actul normativ, promulgat de presedintele interimar Nicolae Vacaroiu, contravine normelor europene. Legea permite deschiderea duty-free-urilor pe granitele terestre, dar in relatia cu tarile din UE nu exista frontiera din punct de vedere vamal, pentru ca este spatiu comun.
Magazinele duty-free pe granita cu statele non-UE vor putea fi redeschise dupa aparitia normelor metodologice.
Proprietarii magazinelor de duty-free au castigat in instanta procesele cu MEF, iar ministerul ia in calcul un act normativ prin care sa se stabileasca modalitatea de restituire a banilor pentru perioada in care magazinele duty-free au fost inchise.
Pentru fiecare an de functionare a magazinelor prin care sunt comercializate marfuri in regim duty-free trebuie achitata o taxa de 10.000 de euro, autorizatiile fiind eliberate de Fisc pentru cinci ani.
Prin urmare cei care au platit taxa pentru un an si magazinele au fost inchise vor primi banii inapoi corespunzator perioadei de nefunctionare.
Actul normativ va da posibilitatea ca proprietarii magazinelor sa opteze daca vor banii sau vor prelungirea autorizatiei. Oricum, li se vor da banii inapoi celor care aveau duty-free-uri la granitele cu Ungaria si au fost inchise inainte de momentul aderarii Romaniei la UE.