Regia de Apa Craiova a efectuat lucrari de miliarde la reteaua de alimentare din santierul centrului Baniei, insa contravaloarea lor va fi platita de primarie catre UTI International si SCT Bucuresti, care, la randul lor, au contractat executia firmei Lefman SRL Craiova, aflata in procedura de faliment la 30 iunie 2006.
Cateva miliarde de lei din banii publici vor intra in conturile firmei Lefman SRL Craiova, societate careia i-a fost incredintata de catre UTI International si SCT Bucuresti partea de realizare a utilitatilor, intre care si racordurile retelei de apa din santierul organizat pentru modernizarea centrului Baniei. Ce ar fi trebuit insa sa munceasca pe 5 octombrie, la pornirea noului sistem de alimentare cu apa, si ieri, 16 octombrie, angajatii firmei Lefman SRL, in santier a fost facut de angajatii Regiei Autonome de Apa, chemati, oficial, sa acorde "asistenta" tehnica, iar neoficial - sa rezolve treaba altora. Pe 5 octombrie, apa a fost oprita in Craiova 24 de ore, pentru cuplarea conductelor, insa capetele si zonele de cuplare ale tevilor au ramas mai mult timp suspendate, din pricina ca acelasi constructor, SC Lefman SRL, nu a avut oameni si materiale ca sa le stabilizeze. Unul dintre cele cinci noduri de retea a cedat ieri, iar la interventie nu au fost gasiti decat aceiasi oameni si aceleasi utilaje ale Regiei de Apa, unitate subordonata municipalitatii. Directorul regiei, Liviu Ionita, a sustinut prin telefon ca oamenii sai nu lucreaza, ci doar acorda "asistenta tehnica", desi jurnalistii se aflau chiar la locul interventiei, unde actionau personalul imbracat in echipamentul regiei si masini cu numerele acesteia. "Nu avem contract cu nimeni pentru servicii in santier, am fost chemati de primarie pentru asistenta. De fapt, nu noi lucram acolo", a afirmat Ionita. Chiar si primarul Craiovei, Antonie Solomon, a recunoscut ca Regia de Apa a prestat la retea, desi nu era sarcina ei.
"V-am mai spus ca UTI a predat partea de utilitati SCT-ului, iar acesta a dat-o mai departe unuia, Leferman. Asta trebuia sa faca si legaturile. Regia noastra o sa primeasca banii pentru ce a facut", a spus Solomon. Directorul de la Apa il contrazice pe primar: "Noi nu incasam nici un ban, pentru ca nu avem contract cu nimeni". Directorul firmei Lefman, Ioan Leferman, a refuzat orice comentariu. Intrebat daca si pentru cat se implica firma Lefman in lucrarile din santierul centrului, Leferman a spus: "Nu pot sa va raspund si o sa incheiem aici convorbirea".
Lefman, straina de primarie
Firma SC Lefman SRL Craiova este specializata, conform datelor de pe internet, in instalatii termice, de alimentare cu apa si canalizare, electrice si interioare, climatizare etc. Desi pe mana societatii a fost data soarta alimentarii cu apa a mii de craioveni, reprezentantii autoritatii publice locale nu au habar cine e acest Leferman si ce hram poarta firma Lefman, aflata in procedura de executare silita la data de 30 iunie 2006, pentru debite catre bugetul de stat, asigurari si somaj de peste 1,1 miliarde de lei. Intrebat de numele societatii, primarul Antonie Solomon a cerut cateva secunde de ragaz, pentru a-si chestiona un interlocutor. Sefa Serviciului investitii, Sabina Dumitru, a raspuns din prima: "Nu stiu!", la fel ca si directorul Directiei patrimoniu, Ovidiu Vanghelie, sau directorul Directiei Tehnice, Adriana Motocu. Lista poate continua cu cei doi viceprimari si cu toti ceilalti directori si sefi de servicii. Cristian Ignat, directorul firmei UTI, contractorul general, nu ne-a oferit nici el informatii despre prestigiul firmei Lefman si considerentele dupa care a fost aleasa aceasta societate pentru aplicarea unei investitii pe care primarul Craiovei o vrea de "cel putin 30 de ani fara reparatie".