Regele Mihai I considera ca anul care se incheie a fost unul extrem de important pentru Romania. In mesajul adresat cu ocazia Anului Nou, Mihai I apreciaza progresele facute prin faptul ca tara noastra a devenit membru deplin al NATO si ca a incheiat negocierile cu Uniunea Europeana.
Fostul suveran a declarat ca progresul este cu atat mai remarcabil cu cat, inca din timpul in care el insusi a condus Romania, telul tarii noastre a fost de a ajunge un “partener egal intr-o Europa stabila, prospera si sigura“. Fostul rege al Romaniei a apreciat ca, desi alegerile din acest an au fost, pentru unii, controversate, au demonstrat celorlalte state ca romanii isi pot schimba guvernarile “in mod pasnic si democratic, ca voturile pot fi numarate corect si ca politicienii respecta verdictul electoratului“. Mihai I a dorit, de asemenea, sa salute “hotararea vecinilor ucraineni de a implini transformarea lor democratica“ si promisiunea noului presedinte ales ucrainean de a imbunatati relatiile cu Romania. El si-a exprimat convingerea ca tulburarile politice recente din Ucraina nu au influentat alegerile din tara noastra, ci ca exprima “un fenomen european general: dorinta poporului de a se bucura de libertate si de prosperitate“.
In mesajul sau de Anul Nou, Mihai I nu a ezitat sa le aminteasca romanilor ca nu trebuie sa uite de “fratii si surorile“ din Moldova vecina. Fostul suveran a calificat drept intolerabil faptul ca, “mai mult de zece ani dupa caderea Uniunii Sovietice, trupe de ocupatie sustinute de Rusia sa fie inca prezente pe teritoriul Moldovei, fara acceptul Guvernului de la Chisinau si in contradictie cu promisiunile internationale ale Rusiei insasi“. El a declarat ca aceasta situatie este o incalcare a dreptului international si a cerintei pentru o adevarata stabilitate in acest colt de Europa.