mondonews.ro informeaza : Discursul Regelui Mihai in Parlamentul Romaniei a fost aplaudat minute in sir

Regele Mihai a sustinut, marti dimineata, un discurs in Parlamentul Romaniei, prilejuit de aniversarea a 90 de ani de viata a Majestatii Sale. Cei prezenti in plen l-au aplaudat minute in sir pe Regele Mihai atat inaintea discursului, cat si dupa.
Regele a fost decorat in sedinta solemna din Parlament. A fost un discurs rotund, cu un final memorabil, demn de retinut, un discurs in care se argumnteaza o data in plus celebrul proverb ca "o cale de mijloc este calea regala". Datorie, lege, respect, demnitate, valori morale, sunt elementele principale de discurs ale Regelui Mihai.
A fost un discurs calm, echilibrat, elegant, oarecum atemporal, precum institutia monarhiei. Regele a incercat sa se adreseze tuturor romanilor, inclusiv celor plecati in strainatate, in mesajul sau incercand sa scoata in evidenta faptul ca trebuie sa mergem inainte cu demnitate si suveranitate. A fost un mesaj incurajator si foarte demn in acelasi timp. Este un moment istoric pentru Romania, la 64 de ani de cand Regele Mihai a sustinut ultimul sau discurs in Parlament.
UPDATE
La Palatul Parlamentului, Regele Mihai a dezvelit bustul lui Carol I. Majestatea Sa, vadit emotionat, a semnat apoi in cartea de onoare a Camerei Deputatilor. Parlamentarii au iesit din sala de plen pentru a participa la acest moment special. Sut foarte multe personalitati, atat politice cat si culturale, care participa la acest moment. Sunt si foarte multi parlamentari ai PDL, desi initial spuneau ca nu vor participa.
Calin Popescu Tariceanu i-a inmanat regelui un tablou cu Palatul Parlamentului. Acesta a fost momentul final. Regele a parasit Palatul Parlamentului, insotit de Emil Constantinescu, Ion Iliescu, Victor Ciorbea si Petre Roman.
O multime impresionanta se inghesuie pe holurile Parlamentului pentru a fi alaturi de familia regala. Regele se indreapta catre lift.
Ultima oara cand Regele Mihai s-a adresat Legislativului a fost pe 15 Octombrie 1947. Regele a rostit atunci un mesaj regal ordinar cu ocazia deschiderii sesiunii Adunarii Deputatilor (Parlamentul unicameral de la acea vreme). Contextul politic nu era unul care sa-i fie confortabil Regelui: un Guvern Groza instaurat de aproape doi ani pentru ale carui masuri legislative se vedea acum nevoit sa ceara sprijin Parlamentului.
Iata pricipalele declaratii ale Regelui Mihai:
• Sunt mai bine de 60 de ani de cand m-am adresat ultima oara natiuniii romane de la tribuna parlamentului. Am trait cu bucurie si cu speranta invitatia reprezentantilor legimiti ai poporului.
• Prima noastra datorie azi e sa ne amintim de toti cei care au murit pentru independenta si libertatile noastre, in toate rabzoiele pe care a trebuit sa le ducem si in evenimentele din decembrie 1989. Nu putem avea viitor fara a respecta trecutul nostru.
• Ulitmii 20 de ani au adus democratie, lbertati si un inceput de prosperitate. Romania a evoluat mult in ultimele doua decenii. Viata Romaniei europene de astazi are ca fundament existenta parlamentului.
• Drumul nostru ireversibil catre UE si NATO nu ar fi fost posibil fara actiunea pentru liberatea siu democratie a legislativului romanesc de dupa 1989. Dar politica e o sabie cu doua taisuri. Ea garanteaza democratia si libertatile daca e practicata in respectul legilor si constitutiei.
• Politica poate aduce prejudicii ceteanului daca este practicata in dispretul legii si nesocotind rostul primordial al institutiilor statului.
• Sunt mahnit ca dupa 2 decenii de democratie oamenii batrani si bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare. Romania are nevoie de infrastructura, autostrazile, aeroporturile moderne sunt parte din forta noastra ca stat.
• Agricultura nu e un domeniu al trecutului istoric, ci al viitorului. Vom continua sa facem ceea ce am facut intotdeauana: vom sustine interesele fundamentale ale Romaniei, continuitate. Nu m-as putea adresa natiunii fara a vorbi de familia regala si de importanta ei in viata tarii.
• Coroana regala nu e un simbol al trecutului, ci o reprezentare a independentii si unitatii noastre. Coroana e o reprezentare a statului in continuitatea sa istorica si a devenirii sale. Coroane reprezinta curaj, repsect, seriozitate si modestie.
• Institutiile democratice nu sunt guvernate doar de legi ci si de datorie, iubire. Aveti incredere in democratie, in rostul institutiilor si in regulile lor.
• Lumea de maine nu poate exista fara morala, fara credinta si fara memorie. Interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne acopere viata. In anul 1989 in ajutorul Romaniei s-au ridicat voci cu autoritate pe toate meridianele globului.
• A sosit momentul dupa 20 de ani sa avem un comportament public rupt complet si definitiv de naravurile trecutului: demagogia, egoismul primitiv, agatarea de putere si bunul plac nu au ce cauta in institutiile romanesti ale anului 2011.Ne aduc prea mult aminte de anii de dinainte de 1989.
• Se cuvine sa rezistam prezentului si sa ne pregatim viitorul. Sa continuam efortul de a redeveni demni si respectati.
• Am servit natiunea romana de-a lungul unei vieti lungi si pline de evenimente, unele fericite si unele nefericite. Dupa 84 de ani de cand am devenit rege pot spune fara ezitare natiunii romane ca cele mai importante lucuri de dobandit dupa libertate si democratie sunt identitatea.
• Romania si toate tarile din Europa au nevoie de carmuitori respectati si priceputi. Juramantul meu a fost facut si continua sa fie valabil pentru toti romanii. Ei sunt toti parte a natiunii noastre.