Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a apreciat la Bratislava, in urma unei intalniri cu premierul Tariceanu la Congresul liberalilor europeni, evolutiile tarii noastre in privinta reformei sistemului juridic si in domeniul concurentei. Rehn sustine ca Romania a realizat progrese vizibile in ceea ce priveste indeplinirea angajamentelor pentru integrarea la 1 ianuarie 2007in UE.

Oficialul european Olli Rehn a declarat ca apreciaza progresele facute de Romania atat in privinta reformei sistemului juridic si a domeniului concurentei, cat si cresterea economica importanta, de 8%, acesta fiind unul dintre cele mai importante progrese economice inregistrate anul trecut din intreaga Europa.
a€žÃ§n ceea ce priveste stadiul pregatirii pentru aderare, acum este prea devreme sa prezentam evaluarile. Acestea vor fi facute la sfarsitul lui octombrie intr-un raport cuprinzator, care va fi o evaluare corecta si obiectiva a progreselor facute de Romaniaa€œ, a precizat Rehn.
El a adaugat ca Romania a realizat progrese sensibile in ceea ce priveste indeplinirea angajamentelor luate pentru integrarea la 1 ianuarie 2007 in Uniunea Europeana.
Comisarul european a mentionat ca a primit asigurari din partea Guvernului Tariceanu ca autoritatile romane vor face tot posibilul pentru a recupera ramanerile in urma in domeniul intaririi capacitatii administrative.

Informare despre activitatea guvernamentala

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca l-a informat in detaliu pe Olli Rehn despre modul in care Cabinetul sau lucreaza pentru realizarea angajamentelor de aderare la UE si ca a discutat acest aspect si cu unii membri liberali ai Parlamentului European, care vor juca un rol important in perspectiva dezbaterii raportului de tara al Romaniei de la sfarsitul lui octombrie. a€žFoarte multi colegi cu care am discutat au tinut sa felicite Romania pentru progresele pe care le face pe calea integrarii europenea€œ, a adaugat Tariceanu.

Extindere benefica

Olli Rehn a explicat ca extinderea UE prezinta avantaje atat pentru noile, cat si pentru vechile state membre ale Uniunii. El a argumentat ca se genereaza mai multe exporturi, oportunitati mai bune pentru investitii si a apreciat ca, in proiectul european, extinderea a€žnu este o parte a problemei, ci una a solutieia€œ. a€žDaca ne uitam la Romania, Bulgaria, Croatia sau Turcia, toate au crescut repede din punct de vedere economic. çn ultimul an, Romania si Turcia, au inregistrat cele mai mari cresteri economice, de 8-9%a€œ, a declarat Rehn.
Comisarul european a adus in discutie ingrijorarile existente la nivelul statelor mai vechi ale Uniunii legate de scaderea salariilor muncitorilor ca urmare a intrarii pe piata muncii a mainii de lucru ieftine din est, dar a explicat ca trebuie combatuta discriminarea dintre muncitori.
a€žViitorul nostru nu consta in a face tricourile mai ieftine decat in China, trebuie sa producem bunuri si servicii cu un nivel inalt al valorii adaugate, care sa fie vandute la un pret mai mare. Europa are inca o putere semnificativa in ceea ce priveste textilele, si chiar tricourile pot fi vandute la un pret buna€œ, a explicat el.