Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat ieri la finalul sedintei conducerii PSD ca este nevoie de o dezbatere interna despre starea partidului, dar sustine ca varianta referendumului in scopul obtinerii unor raspunsuri la "problemele de fond" ale PSD este o "alegere proasta".
Senatorul PSD a spus ca utilizarea termenului de referendum este "o alegere proasta". "Referendumul implica raspuns la o intrebare prin da sau nu. Aici, noi nu avem ce sa intrebam, ca sa primim un astfel de raspuns", a explicat fostul lider PSD. Iliescu considera ca se impune o dezbatere larga in partid, in care toti membrii si simpatizantii sa-si exprime punctul de vedere despre starea PSD si despre starea societatii. "Ma voi implica personal in aceasta dezbatere. Ea este esentiala pentru pregatirea viitorului congres", a spus el. Senatorul este de parere ca propunerile de modificare a statutului vehiculate in ultima vreme in presa, care vizeaza intarirea puterii presedintelui partidului, "sunt elemente importante, dar separate de dezbaterea interna privind starea partidului". Intrebat despre actuala situatie din interiorul PSD, Iliescu a refuzat sa comenteze.

Clarificare doctrinara si reforma interna

Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, a declarat ca formatiunea sa pregateste un referendum intern cu doua teme clare: oferta politica pentru alegeri si echipa cu care se va prezenta in fata electoratului.
"Aceasta initiativa a referendumului intern apartine presedintelui Mircea Geoana. Prin acest referendum se incearca o clarificare doctrinara, pe de o parte, si o reforma interna, pe de alta parte", a precizat Diaconescu. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat in urma cu cateva saptamani intentia de a organiza in randul membrilor formatiunii un referendum cu privire la oferta politica a partidului, profilul moral si profesional al candidatilor si necesitatea modificarii Statutului. Referendumul va avea loc la jumatatea lui noiembrie.