Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a propus BPC si liderului PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu, sa ia in calcul posibilitatea amanarii alegerilor pentru PE, avand in vedere actiunile pentru suspendarea presedintelui. Propunerea a luat prin surprindere liderii partidelor parlamentare, care au pozitii diferite asupra subiectului.
"Consider necesara decalarea termenului pentru organizarea alegerilor europarlamentare, in conditiile in care la nivelul clasei politice se discuta despre demararea procedurilor de suspendare a presedintelui Romaniei si despre depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului. In acest sens, am adus personal in discutie, in ultimele doua sedinte ale Biroului Politic Central al PNL, oportunitatea organizarii alegerilor pentru Parlamentul European la 13 mai 2007", afirma Olteanu intr-un comunicat. El argumenteaza ca, potrivit Constitutiei si Regulamentelor celor doua Camere, atat demersurile de suspendare a sefului statului, cat si cele referitoare la motiunea de cenzura "ar acoperi tocmai perioada prevazuta pentru campania electorala, respectiv lunile martie, aprilie si mai".
Pe de alta parte, PNL a precizat ca discutiile pe tema oportunitatii organizarii alegerilor pentru PE la 13 mai au avut loc in sedinta de saptamana trecuta a BPC, sugerand astfel ca propunerea lui Bogdan Olteanu de amanare a scrutinului nu are legatura cu anuntul PD privind candidatura pe liste separate.
Precizarea PNL are loc dupa ce democratii au apreciat ca propunerea liberala de amanare a alegerilor pentru PE ar putea sa fie legata de hotararea PD de a candida separat la alegerile europene.

PSD: "Referendum intai, apoi alegeri pentru PE"

La randul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca alegerile europarlamentare vor trebui automat amanate in cazul in care se va ajunge la organizarea unui referendum pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Din punctul de vedere al PSD, alegerile pentru Parlamentul European au o data stabilita si, cel putin pana la intrarea in faza organizarii referendumului pentru demiterea presedintelui, nu se justifica amanarea lor", a spus el. "Este foarte posibila organizarea unui referendum pentru demiterea presedintelui si, in cazul acesta, consecinta fireasca este amanarea alegerilor pentru PE, intrucat Legea referendumului nu permite organizarea unui referendum cu mai putin de sase luni inaintea alegerilor nationale, de orice fel. Asa spune legea", a explicat Geoana.

Alegerile pentru PE sunt o prioritate

PRM va analiza propunerea liberalului Bogdan Olteanu privind amanarea alegerilor pentru PE, a declarat vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, aratand ca aceasta propunere intruneste o serie de argumente pro si contra. In opinia lui Bolcas, un argument pentru amanarea alegerilor pentru PE ar fi legat de faptul ca si Bulgaria, tara cu care Romania a intrat in UE, are astfel de alegeri in toamna, si din acest motiv ar fi bine ca Romania si Bulgaria sa-si desemneze europarlamentarii in acelasi timp.
Totodata, UDMR considera ca alegerile pentru PE trebuie organizate cat mai repede si alte probleme trebuie amanate, a declarat presedintele UDMR, Markó Béla. Liderul UDMR a precizat ca nu a discutat deocamdata cu alte partide despre propunerea liberalului Bogdan Olteanu si ca nu cunoaste motivele pentru o eventuala amanare a alegerilor.
"Alegerile pentru PE ar trebui sa fie prioritatea noastra si nu alte probleme. Noi consideram ca n-ar trebui amanate alegerile pentru PE", a spus Markó Béla.

"Sa se renunte la prostia cu suspendarea presedintelui"

Presedintele PLD Theodor Stolojan a declarat ca are o propunere "mai buna" decat cea a liberalului Bogdan Olteanu, si anume "sa se renunte la prostia cu suspendarea presedintelui". In opinia liderului liberal-democrat, demersul pentru suspendarea lui Basescu are ca scop acoperirea "faptei grave" a premierului, prin interventia catre seful statului pentru compania Rompetrol.