CorectNews informeaza: Monarhia? De ce nu? (Autor: Sorin Rosca Stanescu)

Ziarul Ziua de Cluj a lansat un scenariu tulburator. Si seducator. Si nu numai acest ziar. Diversi comentatori, cum este, ca sa dau un singur exemplu, Tiberiu Iacob, care conduce site-ul Inpolitics, sustine si el eventualitatea reinstaurarii monarhiei. Desigur, ca ipoteza de lucru. Si referindu-se la Romania, cu sau fara Bulgaria la pachet, ziare europene si agentii de stiri agita, la randul lor, lucrurile. Sa fie adevarat ca in Marea Britanie a fost modificata Legea Salica, tocmai pentru a-i permite Printului Charles, ruda pe linie materna cu Vlad Tepes si extrem de atasat de Transilvania, sa preia tronul Romaniei? Dar Casa Regala a Romaniei ce are de spus?
Daca ar fi adevarat ca exista o asemenea intentie, atunci din urzeala nu ar trebui sa lipseasca serviciile secrete. In special cel mai important serviciu secret care ar putea fi implicat, serviciul secret al Majestatii Sale Regina Marii Britanii. Ar fi de inteles pentru Marea Britanie un asemenea proiect politic? Cu siguranta, da. Ar putea fi el de interes si pentru alte state europene? Din nou, raspunsul este afirmativ. Din alte motive, insa. Daca autoritatile din Marea Britanie ar fi interesate pentru un fel de Commonwealth largit, daca monarhiile din UE ar putea fi interesate in plus si de aparitia inca unui stat monarhic, in ceea ce priveste celalalt spatiu UE, se poate spune ca pur si simplu politicenii europeni s-au saturat pana peste cap de modul in care decurg lucrurile in Romania si Bulgaria. Si ca, la randul lor, ar putea fi interesati de o solutie. Iar monarhia ar putea fi o solutie. In plus, monarhia britanica ar putea fi o super solutie.
Dar pentru romani? Chiar si aceia dintre noi care cred in monarhie estimeaza faptul ca, intr-o proportie covarsitoare, cetatenii Romaniei sunt republicani. Dar daca si acesti cetateni republicani s-au saturat de starea de lucruri existenta? Daca si acestia au inteles ca perioada de libertate si de prosperitate si de relativa democratie au fost legate de monarhi, in timp ce sovieticii ne-au adus republica? Daca si acestia au ajuns la concluzia, dupa 21 de ani, ca, in formula existenta, democratia esueaza? Daca si acesti romani republicani s-au saturat de nesfarsitele conflicte interinstitutionale generate de institutia prezidentiala? Daca si acesti romani doresc o schimbare profunda, politica fie ea si prin instaurarea monarhiei, atunci ce e de facut?
Reinstaurarea monarhiei, in formula, inca ipotetica, a aducerii la tron a Printului Charles al Marii Britanii, presupune, in primul si in primul rand, acordul acestuia si acordul Casei Regale a Marii Britanii. In al doilea rand, ar trebui sa fie de acord, cu un asemenea scenariu, si Casa Regala a Romaniei. Si, in al treilea rand, desi ca importanta ocupa prima pozitie, ar fi obligatoriu un referendum. In care romanii sa se pronunte. Un asemenea referendum ar fi trebuit de altfel facut la inceputul lui 1990, imediat dupa daramarea dictaturii. Nu e tarziu nici dupa 21 de ani.
Nu este mai putin adevarat ca si Presedintele Traian Basescu, care face, pana una alta, jocurile politice la Bucuresti, ar trebui sa fie interesat de un asemenea scenariu. Si de ce nu ar fi? El nu mai are dreptul la inca un mandat. In schimb, ar putea negocia cu cine trebuie functia pe care si-o doreste. Cea de prim ministru.
Si uite asa ar putea fi salvata o aripa a faimoasei axe Bucuresti - Washington - Londra. Aripa Bucuresti - Londra.