Datele privind referendumul intern, neoficial pe tema autonomiei Tinutului Secuiesc au fost centralizate, pana sambata seara, in sase localitati din judetul Covasna, 99% dintre votanti votand favorabil, sustine conducerea Consiliului National Secuiesc. Vicepresedintele Consiliului National Secuiesc, Ferencz Csaba, a declarat ca, in cele sase localitati, din cele 3.977 de persoane cu drept vot 83,42% si-au exprimat opinia privind autonomia, peste 99% votand favorabil.
In comuna Valea Crisului, din cele 1.219 persoane cu drept de vot 82% au votat, iar 99% au spus DA autonomiei, patru au votat impotriva, iar sase voturi au fost anulate.
In Malnas Bai, prezenta la vot a fost de 74% si toti au votat in favoarea autonomiei, iar la Olteni din cele 440 de persoane cu drept de vot si-au exprimat optiunea 312 persoane, 99,03% fiind pentru autonomia Tinutului Secuiesc. In Arcus, prezenta la vot a fost de 86,9%, iar din cele 776 de persoane care au votat 99,1% au spus DA autonomiei. In Calnic, din cei 380 de localnici cu drept de vot si-au exprimat optiunea 342, 97,95% dintre acestea exprimandu-se in favoarea autonomiei. Trei voturi au fost impotriva, iar patru anulate. In Bodoc, prezenta la vot a fost de 91,98%, iar din cele 643 de persoane care si-au exprimat opinia 642 s-au pronuntat in favoarea autonomiei.
Referendumul intern, neoficial avand ca tema autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc a inceput, sambata, in sapte localitati din zona municipiului Sfantu Gheorghe, respectiv Arcus, Calnic, Bodoc, Valea Crisului, Olteni, Santionlunca si Malnas Bai. Ferencz Csaba a sustinut ca organizatorii au fost sprijiniti de autoritatile locale, iar echipele de voluntari au fost bine primiti. Ferencz Csaba a mai spus ca omul de rand poate nu are cunostinte foarte mari despre conceptul de autonomie, dar faptul ca voteaza este un exercitiu pentru autonomie. "Pentru democratie este un castig participarea la viata publica a oamenilor", a mai spus Ferencz, adaugand ca un demers democratic nu poate fi unul anticonstitutional.
Duminica, referendumul intern continua in Covasna, voluntarii fiind prezenti in localitatile Chilieni, Coseni, Ozun, Bicfalau si Santionlunca.
Consiliul Secuiesc - Scaunul Sfantu Gheorghe intentioneaza sa finalizeze referendumul in cele 42 de localitati din mediul rural pana in data de 15 februarie, iar in perioada 15-25 februarie sa il organizeze in municipiul Sfantu Gheorghe. Sute de afise bilingve, in limbile romana si maghiara, au fost tiparite pentru a promova referendumul intern, neoficial, avand ca tema autonomia Tinutului Secuiesc, care va fi organizat in 43 de localitati din zona municipiului Sfantu Gheorghe. Referendumul organizat de Consiliul Secuiesc Sepsi (Scaunul Sfantu Gheorghe) are loc in perioada 10-18 februarie. In unele localitati mai mari, cum ar fi municipiul Sfantu Gheorghe sau comuna Ozun, termenul-limita stabilit pentru finalizarea referendumului este 15 martie.
Vicepresedintele Consiliului National Secuiesc, Tulit Attila, a declarat ca au fost tiparite 500 de afise in limba maghiara si aproximativ 100 in limba romana pentru a atrage atentia localnicilor din zona asupra referendumului intern. Pe aceste afise este prezentata harta Tinutului Secuiesc, locul desfasurarii referendumului si se poate citi textul: "IGEN Székelyföldért" (DA pentru Tinutul Secuiesc) si "Hajrá Sepsiszék" (Hai Scaunul Sfantu Gheorghe). De asemenea, vor fi pregatite aproximativ 80.000 de buletine de vot bilingve, respectiv in limbile romana si maghiara, iar localnicii vor trebui sa raspunda afirmativ sau negativ la intrebarea "Dvs. ca locuitor al localitatii... doriti ca Tinutul Secuiesc sa primeasca statut autonom si aceasta localitate sa faca parte integranta din acest tinut?". In municipiul Sfantu Gheorghe, peste 250 de voluntari vor umbla din casa in casa cu urnele mobile pentru a afla opinia celor cu drept de vot despre autonomia Tinutului Secuiesc.
Potrivit organizatorilor, costul organizarii referendumului intern in aceasta zona se ridica la peste 150 de milioane de lei vechi.