Campania de sustinere sau inlaturare a lui Traian Basescu din fruntea tarii a impartit lumea satelor in doua tabere. Pro sau anti-Basescu, taranii sunt convinsi ca nu vor avea niciun castig de pe urma referendumului de sambata, 19 mai, dar disputa politica e pe gustul lor. Prinsi bine in "hora" electorala, oameni gospodari si pasnici, pana mai ieri, au ajuns acum sa se sfadeasca din cauza presedintelui suspendat, iar neamurile se sfadesc intre ele.
Ulitele satului Cordau, localitate situata la circa 10 km de Oradea, pareau aproape pustii ieri pe la ora amiezii. Lipsa afiselor electorale si de propaganda de pe gardurile satului lasau impresia ca localnicii nu sunt deloc interesati de referendumul de sambata privind demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu. Oamenii isi vedeau de treaba prin gospodariile lor. Ici, colo, cate o femeie grabita intra pe poarta cu o legatura de rasaduri. Abia spre capatul satului, acolo unde traiesc neamurile din familia Opris, trei gospodine discutau, la poarta unei case, despre Gigi Becali care aparuse, seara trecuta, la o emisiune OTV. "Nu am vazut altii care sa dea bani ca Gigi Becali. De politica ne-am saturat toti. Basescu ii cu doua fete", le spuse Maria Opris, vecinelor sale, dupa care incerca sa le explice cum vine treaba cu aplicarea stampilei pe DA sau NU, la intrebarea de pe buletinul de vot. "Cel mai bine stie Ghita, el se pricepe mai bine la astea", ne spuse si noua femeia, in timp ce Ghita Opris, un pensionar de 63 de ani, iesea curios la poarta.
"Da de pamant cu hotii. A promis"
"Cum sta treaba cu votul de la referendum, le-am explicat-o la toti de pe aici. Noi nu avem niciun folos in cea ce se intampla acolo (la Bucuresti - n.r.), da' problema-i alta. Oare Basescu va fi mai bun daca va reveni inapoi la Cotroceni? Eu cred ca nu, de aceea ar fi bine schimbarea. Daca vine altul poate va rezolva mai multe probleme", ne spuse pensionarul. "Ce sa schimbe ma... Daca iese Basescu si dizolva Parlamentu' sa vezi tu atunci cum da de pamant cu toti hotii care au fost la putere", sari in vorba Cornel Opris (45 de ani), nepotul lui Ghita, de la casa vecina. "Da pe dracu..., el se gandeste sa traiasca bine numa' el si acolitii lui, nu la noi, astia amaritii, cu salarii si pensii de mizerie", ii replica Ghita. "Eu vreau ca Basescu sa fie presedinte, Gigi Becali, premier si un singur partid. Becali nu fura ca are tot ce-i trebuie. Si Basescu si-a facut si si-a aranjat si fetele. Asa ca mai bine cu astia, decat cu unul flamand care sa inceapa sa fure, pana sa se sature si el", spuse cu tarie Cornel, asa ca sa auda toti cei circa 10 barbati si femei care se alaturasera la "dezbateri". Imediat parerile pro si contra lui Basescu au inceput sa fie exprimate intr-o harmalaie, in care nimeni nu se mai intelegea cu nimeni.
"N-are mutra de presedinte"
Auzind samanta de scandal politic, baciul Dumitru, cel mai varstnic membru al Oprisenilor din Cordau, se alatura, cu pasi grabiti, grupului. "Acuma eu vorbesc", spuse batranul cu autoritatea varstei. "Noi am vrea ca toti cei care sunt acolo sus sa aiba un pic de cap. Sa nu puna un om prost in locul unuia destept si invers. Noua ne trebuie niste conducatori cu suflet pentru tara, nu numai pentru ei. La inceput eu am crezut in Basescu, da' el a vrut sa dirijeze tot si mai si bea...", zise septuagenarul. "Da' ce, matale nu bei?", il intreba Cornel. "Da, dar eu beau acasa, nu ies sa ma fac de ras in lume, asa cum face el", ii raspunse batranul. "Va spun eu, Basescu n-are mutra de presedinte. Un presedinte trebuie sa fie un om serios si de cuvant, nu un mincinos care rade tot timpul", a fost de parere Viorica Opris, din capatul satului.
Merg cu Basescu pana la Becali
Problemele lui Basescu cu actuala clasa politica nu le erau straine nici tiganilor din Cordau. Toate cele 30 de case din colonie au curent electric, televizor si cablu tv, iar locatarii lor, in special femeile, s-au dovedit a fi destul de bine pusi la punct cu mersul politicii de pe Dambovita. "Noi n-o sa fim nici mai bogati, nici mai saraci dupa alegerile astea",
ne-au zis localnicii. Fara nicio influenta din afara coloniei, pentru ca niciun lider local n-a trecut pe la ei cu "daruri" electorale, tiganii si-au stabilit singuri propria strategie politica. Merg cu Traian Basescu, dar in sufletul lor il asteapta pe cel care il considera "salvatorul", pe Gigi Becali. "Da, votam cu Basescu pana-si termina mandatul apoi mergem cu Becali", ne spuse Stela Varga, aprobata si de cele vreo cinci-sase surate adunate in jurul ei. "Da, sigur ca acum votam cu Basescu, ca ce... mai ii altul pa lista? S-apoi el barem nu ne-a trimis la munca", intari vorba si Tereza. "O sa traim bine dupa ce o sa-i scoata afara pe cei 322, asa cum a promis. Basescu o sa faca legi care sa-i condamne pe cei care au fost la putere si au furat miliarde, nu pe noi astia care daca furam o gaina ne baga imediat la puscarie", a incercat sa ne convinga Liviu Varga, un tanar de 24 de ani, care spune ca urmareste cu mare interes dezbaterile politice de la televizor.