Rectificarea bugetara are efecte nefaste asupra bugetelor locale ale primariilor din Gorj si a programelor de dezvoltare a localitatilor, sumele repartizate la ultima sedinta de consiliu judetean fiind mult diminuate in raport cu nevoile comunitatilor.

Primariile din Gorj au primit mai putini bani la ultima rectificare bugetara. Potrivit conducerii Consiliului Judetean Gorj, prin aplicarea ordonantei de guvern privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2010 la nivelul judetului, sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale repartizate la inceputul anului sunt diminuate cu suma de 2.431.000 de lei. De asemenea, cotele defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale sunt diminuate cu suma de 2.757.000 de lei, iar sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor privind drumurile judetene si comunale sunt reduse cu 1.447.000 de lei. Acest lucru se reflecta in diminuarea sumelor alocate initial de Consiliul Judetean Gorj consiliilor locale, in luna februarie 2010, sume ce au ca destinatie implementarea programelor si proiectelor de infrastructura cu finantare externa, precum si pentru finantarea continuitatii programelor de dezvoltare locala.

Buget diminuat

Ion Calinoiu, seful Consiliului Judetean Gorj, a precizat ca, prin efectul aceleiasi ordonante, s-a rectificat bugetul propriu general al judetului Gorj pe anul 2010, atat la partea de venituri, cat si la cea de cheltuieli, prin diminuare cu suma totala de 6.374.000 de lei. "Sunt afectate, astfel, prin reducerea cu 20%, cheltuielile cu bunurile si serviciile de la nivelul tuturor administratiilor locale, respectiv primarii, precum si din activitatile de evidenta a persoanelor, sanatate, invatamant, cultura si religie, salvamont, agricultura, protectia mediului. Reducerile vizeaza cheltuieli cu carburantii, piesele de schimb, energia electrica, gazele, apa, canalul, furniturile de birou. Astfel, se vor restrictiona cheltuielile cu energia electrica, gaze, apa, telefonie, se vor efectua reparatii minime ale drumurilor judetene si comunale si, foarte important, vor fi asigurate cofinantarile pentru investitiile in derulare. Fata de situatia creata, este de inteles nemultumirea primarilor, indiferent de apartenenta politica", a declarat Ion Calinoiu, presedintele Consiliului Judetean Gorj.