Pe scena amplasata in Piata Unirii din Iasi, presedintele Romaniei Traian Basescu si presedintele Senatului Mircea Geoana au participat duminica, la manifestarile oficiale dedicate implinirii a 151 de ani de la Unirea Principatelor Romane. In ciuda gerului, la eveniment au fost prezenti aproximativ 300 de oameni.
Presedintele republicii a ajuns in Piata Unirii din Iasi la ora 11.00, apoi a urcat pe scena amplasata in centrul orasului, alaturi de alti lideri politici si reprezentanti din administratia locala, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Dupa intonarea imnului de stat al Romaniei, garda de onoare i-a prezentat onorul presedintelui republicii, dupa care acesta a urcat pe scena pe care se aflau deja presedintele Senatului alti lideri politici si reprezentanti ai administratiei locale.
La Iasi, duminica dimineata s-au inregistrat minus 25 de grade Celsius, astfel ca in acest an numarul participantilor la manifestarile de Ziua Unirii de la Iasi este mult mai redus decat in alti ani.
Printre cei prezenti la manifestarile de la Iasi se numara vicepresedintele PD-L si presedinte al CJ Suceava - Gheorghe Flutur, primarul Chisinaului - Dorin Chirtoaca, primarul Iasiului -Gheorghe Nichita, presedintele Consiliului Judetean - Constantin Simirad, prefectul judetului Iasi - Dragomir Tomaseschi.
Atat circulatia autoturismelor, cat si a mijloacelor de transport in comun a fost oprita in centrul orasului Iasi pana la ora 13:00.
Potrivit programului, trei actori ai Teatrului National din Iasi au interpretat o sceneta in care au jucat rolul lui Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogalniceanu si al Doamnei Elena. Dupa discursurile oficialitatilor, in Piata Unirii a avut loc un ceremonial religios, apoi au fost depuse coroane de flori la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza. Participantii s-au prins apoi in Hora Unirii.
Ulterior, oficialitatile s-au deplasat la Biserica Trei Ierarhi din municipiu, situata la cateva sute de metri de Piata Unirii, unde s-a tinut o slujba religioasa si au fost depuse coroane de flori la mormantul celui care a realizat Uniunea Principatelor - colonelul Alexandru Ioan Cuza - din incinta lacasului de cult.
Potrivit programului anuntat de autoritatile iesene, dupa terminarea acestor ceremonii, liderii politici veniti de la Bucuresti au parasit Iasiul, indreptandu-se catre Focsani, pentru a participa la manifestari similare de Ziua Unirii.
Autoritatile iesene au convenit cu liderii politici locali ca manifestarile organizate in acest an la Iasi de Ziua Unirii sa nu fie politizate.
Astfel, in piata centrala a orasului, nu sunt vizibile insemne ale partidelor politice, celor prezenti fiindu-le impartite in total cateva sute de cocarde si stegulete tricolore.
In ultimele zile, muncitorii din cadrul societatilor din subordinea primariei Iasi au degajat zapada din Piata Unirii si din imprejurimi, fiind indepartati toti cainii comunitari din zona. Totodata, a fost inlaturata zapada pe strada care leaga Piata Unirii de Biserica Trei Ierarhi.
De asemenea, echipele de muncitori au curatat zapada de pe statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piata Unirii.
In cursul serii de duminica, la sediul Primariei din Iasi este lansat proiectul care vizeaza declararea zilei de 24 ianuarie drept zi de sarbatoare nationala.
Municipalitatea a alocat pentru desfasurarea manifestarilor de la Iasi suma de 500.000 de lei, primarul Gheorghe Nichita anuntand ca nu au fost pregatite actiuni grandioase, intrucat suntem intr-un an de criza.
Manifestarile de la Iasi dedicate Zilei Unirii se incheie duminica seara cu retragerea cu torte a militarilor pe Bulevardul Stefan cel Mare, dupa care, in Piata Palatului Culturii, este programat un concert de muzica populara sustinut de artistii Nicolae Furdui Iancu, Mioara Velicu, Laura Lavric si ansamblul "Busuioc Moldovenesc".
Pe strazile din centrul municipiului Iasi sunt mobilizati 500 de politisti si jandarmi din judetele Iasi si Bacau, pentru a asigura ordinea publica.