Presedintele UDMR Markó Béla si episcopul reformat László Tökés s-au intalnit ieri la Cluj pentru a conveni asupra infiintarii unui for permanent de discutii intre UDMR si reprezentantii maghiarilor din Romania in scopul obtinerii autonomiei mult-visate.
Presedintele UDMR si episcopul reformat, presedinte al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), s-au intalnit pentru prima oara in ultimele luni. Cei doi lideri ai comunitatii maghiare sunt cunoscuti pentru opiniile lor divergente, dar au decis, in premiera, sa colaboreze.
"Eu consider ca a fost o discutie cu rezultate, si anume vom continua dialogul", a declarat la sfarsitul intrevederii Markó Béla, citat de NewsIn. El a mai spus ca viitoare intalnire va avea loc, cel mai probabil, in decembrie, iar pana atunci reprezentantii celor doua formatiuni vor elabora un proiect prin care se va infiinta un for comun, care sa dea posibilitatea consultarilor intre organizatiile civice ale maghiarilor din Romania. "Am decis ca un grup de lucru comun sa elaboreze un document programatic, prin care am incerca sa inventariem dezideratele noastre, scopurile noastre comune, legate de autonomie sau de alte deziderate, in legatura cu care sa avem posibilitatea sa colaboram in viitor", a precizat Markó.

Colaborare permanenta

La randul lui, Tökés László a spus dupa intrevedere ca aceasta nu a stat sub semnul sintagmei "iubiti-va, copii" si vor mai exista divergente si in viitor intre cele doua formatiuni, dar ca pentru interesul national al maghiarilor din Romania este bine ca au reusit sa convina asupra unei colaborari permanente. "Unitatea obligatorie nu este de ajuns pentru atingerea scopurilor noastre comune colective, avem nevoie de ceva mai mult, avem nevoie de intelegere, de o legatura constanta, un dialog permanent intre actorii vietii politice civile, bisericesti, ai mini-societatii maghiare din Romania", a spus Tökés. In opinia sa, fara o asemenea colaborare nu se va putea ajunge niciodata la autonomia ¥inutului Secuiesc.