Mircea Geoana a fost dat marti afara din PSD si miercuri a fost revocat din functia de presedinte al Senatului. Social-democratii au realizat un material cu prevederile din statutul partidului pe care Mircea Geoana le-a incalcat si care s-au soldat cu retragerea sprijinului politic si revocarea de la Senat.
Capetele de acuzare ale PSD la adresa lui Mircea Geoana
"Mircea Geoana nu mai este, de facto, alaturi de PSD de mai mult timp, el incalcand obligatiile pe care le are ca membru al partidului. Principalele acuzatii care i se aduc domnului Geoana se refera la mai multe probleme grave: Mircea Geoana a initiat, in acest an, in mod repetat, actiuni de divizare a PSD, a facut declaratii impotriva conducerii partidului, a incercat sa destabilizeze USL si a incalcat in repetate randuri deciziile adoptate statutar, beneficiind in mod explicit de sprijinul grupurilor UNPR si PDL din Senat.
Statutul PSD prevede, la articolul 30, indatoririle pe care le au membrii partidului. Mircea Geoana le-a incalcat, in ultima perioada, aproape pe toate.

Art 30, lit b) - Membrii PSD trebuie sa cunoasca si sa respecte Statutul PSD si Programul Politic al partidului
• Mircea Geoana a incalcat Programul politic adoptat in cadrul Congresului si Consiliului National, care prevede ca obiectiv strategic promovarea USL si lupta impotriva actualei puteri
• Mircea Geoana a contestat protocolul USL, pretinzand candidatura proprie la presedintia Romaniei. Prin intentiile exprimate, Mircea Geoana a transmis mesajul ca PSD trebuie sa faca un joc prin care sa incalce intelegerile politice asumate alaturi de partenerii din cadrul USL.
• Mircea Geoana a continuat acest tip de atitudine si dupa recomandarea CNAIM, mintind cu privire la faptul ca liderii partidului i-ar fi promis ca poate fi candidat al USL la presedintie.
o "Domnul Ponta mi-a spus ca daca vin in echipa si ne intelegem cu totii nu vede niciun fel de problema ca eu eventual sa ocup eventual functia de ministru de Externe intr-un guvern al nostru viitor, deci ce a spus ieri ca-i propusese lui Corlatean pur si simplu era invalidat in conversatia cu mine, si mai mult decat atat, ca nu ne intersectam drumurile noastre, ca nu suntem in coliziune pe drumul meu de incercare de a mai candida o data la presedintie si drumul sau de a ajunge prim-ministru", a spus, la Realitatea Tv, Mircea Geoana. (15 noiembrie 2011)

Art 30, lit c) - Membrii PSD trebuie sa actioneze pentru realizarea obiectivelor si Programului Politic al partidului
• Mircea Geoana a facut jocul puterii, adversarul declarat al PSD si USL, prin mai multe gesturi:
o Desi BPN al PSD il mandatase sa nu semneze Legea Educatiei, in sedinta Senatului in care aceasta a fost discutata, Mircea Geoana l-a desemnat drept inlocuitor pe Alexandru Peres (PDL), care a semnat in locul sau documentul. (decembrie 2010)
o A permis, prin neimplicare, adoptarea tacita a proiectului de lege privind votul prin corespondenta, in ciuda opozitiei puternice atat a PSD, cat si a societatii civile.
o Nu s-a raliat niciun moment la protestele publice, sustinute de opozitie, presa si societatea civila, impotriva fraudei comise de Roberta Anastase, in cazul legii pensiilor, evitand sa sustina vreun mesaj public consistent, care sa contina critici la adresa actualei puteri pe acest subiect.
• Mircea Geoana nu s-a implicat absolut deloc in promovarea proiectului USL, precum si a politicilor si actiunilor sale. Dimpotriva, in repetate randuri a atacat USL folosindu-se inclusiv de negocierile din alianta:
o "Trebuie pus capat acestor discutii prelungite care macina energiile PSD, PNL si PC, trebuie mutate aceste discutii de la functii la solutiile pentru problemele oamenilor", a declarat la Antena 3 fostul presedinte al PSD. "Ca sa castigam alegerile, trebuie solutii, alternative, o garnitura de oameni fara repros din punct de vedere profesional si al cinstei si onoarei. (9 septembrie). USL lansase pana la acest moment mai multe pachete de solutii

Art 30, lit d) - Membrii PSD trebuie sa contribuie la formarea si promovarea unui mod de lucru democratic, prin acceptarea pluralismului de idei si diversitatii opiniilor exprimate in mod liber, in cadrul organizat al partidului, prin respectarea hotararilor majoritatii si a celor adoptate de organele ierarhic superioare ale partidului si sa asigure aplicarea si respectarea acestora
• Mircea Geoana nu a respectat decizia din 7 noiembrie a BPN de inlocuire a sa de la conducerea Senatului cu domnul Titus Corlatean, alegand sa ramana in functie cu sprijinul politic al PDL si UNPR. (Luni, 7 noiembrie, sedinta de la Senat a fost deschisa cu 117 membri prezenti, dintre care 63 erau reprezentantii USL - deci, exista cadrul potrivit realizarii acestei inlocuiri, dar actiunea a fost blocata, cu sprjinul grupurilor PDL si UNPR, refuzand sa transmita conducerea sedintei catre vicepresedintele Ion Chelaru).
• Mircea Geoana nu este la prima abatere, ci la a treia. A fost suspendat pentru 6 luni tot pentru declaratii ostile la adresa conducerii PSD, dupa ce, timp de alte trei luni, i s-a intezis sa se mai exprime in numele partidului (august 2010).

Art 30, lit e) - Membrii PSD trebuie sa participe cu regularitate la Adunarile generale ale organizatiei de partid, si la celelate activitati organizate de aceasta
• Mircea Geoana nu a participat la lucrarile Consiliului National,preferand sa faca declaratii de presa de natura sa perturbe activitatea acestuia, atacandu-si colegii.

Art 30, lit f) - Membrii PSD trebuie sa nu exprime in public, in numele partidului, pareri care contravin politicii si strategiei partidului sau hotararilor sale.
• Mircea Geoana a prezentat public o viziune economica diferita de cea a USL, contestandu-i, in acest mod, credibilitatea si competenta.(Chiar in cadrul intalnirii personale cu delegatia FMI, alaturi de reprezentantii PDL si UNPR, Mircea Geoana a inaintat acestei delegatii o serie de masuri scrise diferite de cele asumate de conducerea USL). Noiembrie 2011.
• Mircea Geoana a facut declaratii repetate, la majoritatea posturilor TV, prin care a contestat deciziile partidului, adoptate in forurile sale statutare.
• Mircea Geoana a facut declaratii despre ideologia social-crestina, ca alternativa la social-democratia asumata de PSD (emisiune The Money Channel).
o "Cred ca este loc si de un curent social-crestin, baza noastra electorala este in mediul rural, mai degraba social-crestina. (The Money Channel - 10 noiembrie 2011)
• Pe 21 noiembrie 2011, Mircea Geoana a contestat momentul ales de catre conducerea USL pentru initierea suspendarii presedintelui Romaniei, spunand ca "momentul prielnic a fost ratat"

Art 30, lit g) - Membrii PSD trebuie sa respecte disciplina de partid si caracterul confidential al unor documente sau informatii de partid
• Mircea Geoana a permis utilizarea bazei de date cu adresele de email a tuturor liderilor locali ai partidului, baza de date detinuta din perioada in care ocupa functia de presedinte, pentru transmiterea unor documente neoficiale privind activitatea interna a PSD
• Mircea Geoana a transmis in repetate randuri la presa si catre membrii ai diverselor structuri politice ale PSD scrisori si materiale folosind adresa [email protected]; a folosit sediul de la Senat cu insemnele PSD pentru declaratii de presa impotriva conducerii Partidului

Art 30, lit h) - Membrii PSD trebuie sa militeze pentru pastrarea si intarirea unitatii partidului
• Mircea Geoana a militat pentru ruperea PSD, si pentru formarea unei noi formatiuni politice.
• Mircea Geoana nu a lamurit nici pana acum acuzatiile referitoare la intalnirile organizate de domnia sa (inclusiv la hotel Ramada) prin care a instigat membrii de partid impotriva conducerii, precum si impotriva directiei asumate de PSD prin structurile sale statutare (februarie 2011).
• Mircea Geoana a promovat persoane care au in mod clar o agenda impotriva PSD (precum Cozmin Gusa).

Art 30, lit i) - Membrii PSD trebuie sa dovedeasca, in intreaga lor activitate, corectitudine si moralitate, sa nu aduca daune imaginii si prestigiului partidului
• Mircea Geoana a ales sa continue sa atace public lideri din conducerea PSD (inclusiv inainte de Consiliul National de luna trecuta, cand domnul Geoana a lansat atacuri publice agresive impotriva presedintelui de onoare, domnul Ion Iliescu), creand sentimentul ca partidul este fracturat inaintea bataliei electorale din 2012.
• In urma actiunilor sale ca lider PSD, Mircea Geoana a creat o problema insurmontabila pentru partid in ceea ce priveste datoriile acumulate in campania din 2009; a refuzat constant sa acorde sprijin in vederea solutionarii acestei situatii dificile sau sa ofere date si informatii de natura a evita executarea PSD din cauza acestor debite.
• Mircea Geoana a avut pozitii publice contrare Partidului Socialistilor Europeni, laudand pachetul economic adoptat prin votul popularilor la Parlamentul European, in contextul in care socialistii europeni s-au opus in mod clar acestui pachet.
• Mircea Geoana a dat declaratii in presa (Gorj Exclusiv, 22 noiembrie 2011) prin care contesta in mod direct liderul PSD, precum si directia propusa de acesta partidului.

Art 30, lit k) - Membrii PSD trebuie sa informeze permanent conducerea organizatiilor de partid din care fac parte sau conducerea centrala a partidului, dupa caz, cu privire la activitatile desfasurate in cadrul Parlamentului Romaniei, Parlamentului European si in cadrul structurilor administratiei centrale sau locale
• Mircea Geoana nu a informat conducerea PSD cu privire la initiativele sale din fruntea Senatului (invitarea lui Emil Boc, intalnirea cu FMI etc).
• Mircea Geoana nu a informat conducerile PSD si USL cu privire la evenimentele organizate de el, prin intermediul Comitetului National de Dezvoltare, actiuni care au creat impresia unei rupturi in opozitie.