Europenii isi pot exprima acordul sau dezacordul privind realegerea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manel Barroso, pentru un nou mandat la carma executivului european, gratie unui sondaj de opinie postat pe site-ul presedintiei cehe a UE. De altfel, initiativa apartine presedintiei cehe a Uniunii Europen, sondajul - oferite in trei limbi: franceza, engleza si ceha -- fiind preluat de site-urile ziarelor si pe blogurile europene.
"Parerea voastra: Ar trebui Jose Manuel Barroso sa fie din nou presedinte al Comisiei Europene?", intreaba presedintia ceha pe site-ul sau www.eu2009/fr/. Raspunsurile au fost majoritatea negative.
Numarul celor care au votat nu a fost anuntat, iar presedintia ceha nu a precizat cum intentioneaza sa utilizeze datele. Dar aceasta initiativa s-ar putea dovedi delicata, in conditiile in care liderii europeni au anuntat ca in principiu sustin realegerea lui Barroso pentru un nou mandat. O prima "batalie" a fost cistigata astfel de presedintele CE, dar "razboiul" adevarat va avea loc in Parlamentul European, care trebuie sa isi dea acordul.
In PE, Barroso are si multi opozanti, nu doar sustinatori, in tabara grupurilor politice de mai mici dimensiuni, dar care impreuna risca sa dejoace planurile PPE, cel mai mare grup politic din PE, care il sustine pe liderul CE, dar nu are majoritatea necesara sa isi impune punctul de vedere.