Scandalul acuzatiilor referitoare la posibila existenta a unui centru de detentie al CIA in Romania ia o din ce in ce mai mare amploare, in contextul in care tara noastra a fost avertizata in urma cu doua zile de catre deputatul britanic Claude Moraes cu amanarea aderarii la UE cu doi ani sau chiar pe termen nelimitat. Astfel, referitor la acest subiect, premierul Calin Popescu Tariceanu, sustinut de ministrul Razvan Ungureanu, a infirmat acuzatiile si a declarat aseara ca "in Romania nu au existat centre de detentie ale CIA".
Primul ministru a reiterat faptul ca autoritatile de la Bucuresti si-au exprimat deplina disponibilitate pentru investigarea, atat de catre comisia de experti investita la nivel european, cat si de catre ziaristi, a presupuselor locatii unde ar fi functionat astfel de centre de detentie. Tariceanu a mai adaugat ca CE a demarat o investigatie, stabilind ca pentru toate statele asupra carora planeaza suspiciuni sa se poata accesa imaginile satelitare de la centrul Torejon, din Spania. Ne-am dat si noi acest acord". Totodata, a adaugat Tariceanu, autoritatile romane au oferit ziaristilor elvetieni de la publicatia Blick, care au scris despre presupusele centre de detentie CIA, posibilitatea de a veni in Romania sa faca investigatii. Mai mult, pentru a dovedi ca Romania nu a dispus niciodata de un centru de detentie al CIA, Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca i-a solicitat ministrului Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, sa ceara autoritatilor egiptene si celor elvetiene date referitoare la documentul care ar confirma existenta respectivelor inchisori. Romania a fost acuzata, alaturi de Polonia, ca ar gazdui pe teritoriul sau baze de interogare ale CIA. In ultimele zile, presa din Elvetia a dat publicitatii noi documente conform carora in Romania si in alte state de pe continentul european ar fi existat astfel de baze in care teroristii erau interogati de CIA.

CIA, anchetata de Parlamentul European

Liderii politici ai Parlamentului European se vor intruni azi pentru a aproba declansarea unei anchete care sa clarifice presupusa utilizare de catre CIA a unor inchisori secrete in Europa, citand declaratia co-presedintelui Grupului Uniunii pentru Europa a Natiunilor, Brian Crowley. Sefii celor sapte grupuri politice si presedintele Parlamentului, Josep Borrell, vor determina aria anchetei care va demara imediat dupa ce decizia va fi validata de Parlament prin supunere la vot in cursul saptamanii viitoare. O comisie de ancheta, compusa din 46 de membri si prezidata de germanul Elmar Brok, actualul presedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, va redacta un raport in cel mult 12 saptamani de la declansarea operatiunii. "Comisia nu va avea atributii juridice, ci are doar scopul de a aduna probe suficiente pentru o a fi demarata o actiune asupra acestei probleme la nivel international", a precizat Crowley. Ancheta Parlamentului European se va derula paralel cu cea a Consiliului Europei, al carei scop este sa afle daca tarile europene - in special cele din estul continentului - au permis CIA sa le utilizeze solul pentru a detine sau transporta ilegal prizonieri, incalcand astfel conventiile internationale pentru apararea drepturilor omului. Eurodeputatii au acuzat conducerea Uniunii Europene ca nu a exercitat presiuni suficiente asupra Washington-ului pentru a obtine clarificari in aceasta problema.