Dan Duca publica un interviu, pe VoxPublica, intitulat "Razvan Theodorescu: Ion Iliescu ar fi trebuit sa faca un alt partid in 2005", pe care il puteti citi in continuare.
Academicianul spune ca nu ar fi plecat din PSD daca Adrian Nastase ajungea presedinte si ca formatiunea politica pe care Octav Cozmanca vrea sa o lanseze poate fi "ceva interesant".
Reporter: Cea mai previzibila intrebare. De ce ati plecat?
Razvan Theodorescu: Pentru ca eram de foarte multa vreme dezamagit, dar speram ca acest congres va fi o ocazie pentru a taia in carne vie. Credeam ca la capatul a 5 ani de gafe continue, de crescendo de gafe - pentru ca asta a insemnat istoria PSD in aceasta perioada - se va face o analiza serioasa si se vor arata vinovatii. L-au gasit pe Mircea Geoana, e probabil vinovatul principal, dar Geoana nu a fost singur, el a fost omul de fatada, iar faptul ca cea mai mare parte a acestora, care au gresit de la mersul cu caciula la PD-L la altele, sunt bine mersi in partid, m-a facut sa iau aceasta decizie. Chiar scorul final de la congres ma face sa gandesc asa.
R: Mereu a existat aceasta intrebare, cum se simte academicianul Razvan Theodorescu in intr-un partid in care Marian Vanghelie este unul din liderii marcanti?
R.T.: Va inteleg foarte bine intrebarea si dilema. Eu am intrat in acest partid acum 10 ani, alaturi de altii, printre care si academicianul Mihail Draganescu, cand presedinte al partidului era Adrian Nastase. Or, in ciuda controverselor, toata lumea o va recunoaste ca este un om de o instructie exemplara. A intervenit apoi "divortul" din 2005, cand a venit presedinte Mircea Geoana, care este si el un om instruit, civilizat, dar foarte moale, iar eu am fost de atunci tot mai departe de zona conducerii. Daca vreti sa va dati seama, din 2005 nu am mai intrat in sediul din Kiseleff decat o singura data, atunci cand am mai avut o confruntare cu cei din conducere, cand au si propus excluderea mea. Dar sa revin la intrebarea dumneavoastra. Marian Vanghelie nu merge cu mine la Academie, la universitate, este vorba de mai mult decat atat. Este vorba despre o structura de gasca care incepe sa se formeze si mie personal nu imi place prea mult treaba asta. Plecarea mea e o reactie fireasca. Am fost membrul unui partid important candva, nu cred ca tanarul domn Ponta va reusi sa-l readuca la acest statut.
R: Daca Adrian Nastase ar fi candidat ati mai fi demisionat?
R.T.: In PSD exista un singur om politic de statura nationala si internationala. Adrian Nastase. Nu sunt prieten cu el, dar il pretuiesc intelectual in cel mai inalt grad. Ar fi fost o solutie pentru ca poate sa faca ceva. Partidul are nevoie de o mana de fier, de o formula centralizata, care sa se reflecte in tara. Nastase ar fi putut sa faca acest lucru, daca a invatat ceva din tradarile care l-au macinat in trecut. Nu as fi luat nici eu decizia asta. Plecarea mea nu are nicio legatura cu victoria lui Victor Ponta, poate este o intamplare fericita aceasta victorie, desi eu ma indoiesc.
R: O alta intrebare eterna, de ce intelectualii romani nu au avut gust pentru stanga?
R.T.: Noi suntem intr-o faza atipica: in timp ce Occidentul a avut o intelectualitate de stanga, la noi tavalugul comunist a facut ca stanga sa nu prezinte niciun interes pentru intelectuali. Eu sunt om de stanga si voi ramane asa, din motive personale, chiar daca provin dintr-o familie de dreapta. De obicei insa intelectualii sunt de stanga pentru ca ei contesta. Sa ne amintim insa ca in epoca lui Ceausescu s-a creat cea mai puternica intelectualitate tehnica, care de obicei a mers spre stanga. Numai ca noi nu consideram intelectualii de stanga ca facand parte din inteligentsia.
R: Credeti ca domnul Iliescu va mai juca un rol important in PSD?
R.T.: Domnul Ion Iliescu a facut tot ceea ce se poate pentru a pastra unitatea partidului. A facut un efort nobil chiar daca nu l-am inteles pe ultima suta de metri, dincolo de aceasta utopie a sustinerii unitatii partidului.
R: Sa inteleg ca in opinia dumneavoastra ar fi trebuit sa se rupa partidul?
R.T.: Cred ca domnul Iliescu ar fi trebuit sa incerce o formula de partid in 2005, dupa rusinoasa sa indepartare printr-o manevra de opereta, iar acum partidul acesta ar fi fost in Parlament. Nu cred acum ca mai poate, mai vrea.
R: Ultima intrebare. Ce veti face?
R.T.: Desi am 70 de ani ma simt capabil sa actionez in continuare. Nu m-am decis daca merg intr-o anumita directie, deocamdata astept si privesc. Intelectualitatea universitara de stanga are nevoie de ceva.
R: Partidului anuntat al domnului Gabriel Oprea, partidul anuntat al domnului Octov Cozmanca pot fi solutii?
R.T.: Partidul domnului Oprea nu stiu ce este, partidului domnului Cozmanca poate fi ceva interesant.