Presedintele Traian Basescu a adresat, ieri, conducerilor celor doua Camere, o scrisoare in care apreciaza ca nu este necesara prezenta sa la sedinta de azi, in care Parlamentul discuta suspendarea sa din functie.
Basescu a precizat ca a fost informat in legatura cu depunerea la Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului
a propunerii de suspendare din functie si ca admite "dreptul constitutional al Parlamentului de a recurge la un asemenea gest politic".
"Apreciez insa ca prezenta mea in Parlament cu aceasta ocazie nu este necesara. Consider ca toate actiunile si declaratiile pe care le-am facut de la inceputul mandatului meu, in calitate de presedinte al Romaniei, sunt conforme cu ordinea constitutionala", a precizat seful statului.
Opozitia a criticat in termeni duri refuzul presedintelui de a se prezenta in Parlament. Vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat ca decizia presedintelui Traian Basescu de a nu se prezenta in fata Parlamentului la dezbaterea propunerii privind suspendarea sa din functie reprezinta o lipsa de respect fata de institutii, manifestata de seful statului.
"Nu ma uimeste decizia lui Traian Basescu. Aceasta decizie este o lipsa de respect fata de institutii. Oricum, in Parlament sunt si prieteni, si neprieteni", a spus Ponta. El a adaugat ca, prin decizia presedintelui, se continua un razboi inutil din care nimeni nu iese castigator.
Ponta a precizat ca PSD nu isi va schimba modul in care va prezenta miercuri propunerea de suspendare si a aratat ca, in conditiile in care celelalte grupuri parlamentare vor solicita instituirea unei comisii de ancheta, PSD va sustine acest demers.
Presedintele PRM Corneliu-Vadim Tudor a calificat drept "aroganta" scrisoarea prin care Traian Basescu i-a informat pe presedintii celor doua Camere ca nu va fi prezent la sedinta Parlamentului in care se va discuta cererea opozitiei privind suspendarea sa din functie. Vadim Tudor a precizat ca PRM, PSD si PC "se mentin pe pozitii" in ceea ce priveste suspendarea lui Traian Basescu din functia de presedinte.
Liderul PRM a prezentat ziaristilor fraza care l-a nemultumit din scrisoarea lui Traian Basescu. "El (Traian Basescu - n.r.) spune ca admite dreptul constitutional al Parlamentului Romaniei de a recurge la un asemenea gest politic. Ne face un mare favor. Mult mai corect era sa spuna ca recunoaste sau apreciaza dreptul constitutional. Dar asta e o chestiune aparent minora", a precizat Vadim Tudor.
Liderul PRM a apreciat ca Basescu "dezonoreaza grav" functia de sef de stat si a aratat ca un sef de stat trebuie sa tina minte trei reguli: "ca el conduce oameni, ca el conduce dupa legi si ca el nu conduce vesnic".
Vadim a apreciat ca in sedinta de azi a Camerei Deputatilor si Senatului in care se va discuta despre suspendarea din functie a lui Traian Basescu "nu se va intampla nimic deosebit", ci se va prezenta materialul legat de propunerea de suspendare din functie.