Marian SULTANOIU publica in Gandul articolul "Presedintele impartial ataca pe toata lumea", pe care il puteti citi in continuare.
'Presedintele nu a ratat momentul si a declansat razboiul de uzura impotriva opozitiei. Pe o astfel de seceta la capitolul "reusite guvernamentale", cu un Boc tot mai mic si fara sange in instalatia de premier, Traian Basescu a simtit ca e nevoie sa preia initiativa. Le-a transmis rebelilor din partid - Preda, Voinescu, Radu F. Alexandru - ca daca le-ar mai fi fost presedinte i-ar fi pus el cu botul pe labe pentru ca nu respecta "regula de aur" a democratiei interne de partid, adica dictatura majoritatii, si fac brese in disciplina impusa. Cum ar veni, seful statului a consimtit ca Guvernul Boc este moale si fara carburant, dar impinge, totusi, lucrurile inainte si a anuntat opozitia ca daca are solutii serioase o lasa la guvernare - ca sa-si rupa gatul si ca sa mai poata respira si PDL-ul pana la alegeri.
Apoi, dupa ce a dovedit ca are o justa viziune de ansamblu asupra tabloului catastrofei politico-economice in care se afla Romania, a inceput sa sparga oua si in fruntea opozitiei.
"Nu as avea nicio ezitare daca PSD si PNL vin cu un program de consolidare a reformelor structurale sa desemnez un prim-ministru care sa le aduca la guvernare. Nu as avea nicio ezitare, dar, cel putin la momentul de fata, prin declaratii si incompetenta, imi confirma ca nu sunt pregatite sa vina la guvernare in vreme de criza. Ambele partide s-au dovedit extrem de vesele la guvernare pe crestere economica, cand au putut da la toata lumea sa cumpere voturi, fara sa se uite la productivitate, fara sa se uite la dezvoltare, ci numai la cumparat de voturi cu bani publici", a spus, fara sa clipeasca presedintele.
Din punct de vedere politic, manevra sa este justa. Cand sondajele te duc in jurul unui procent de 10 la suta in intentia de vot, cand increderea in partidul aflat la guvernare atinge si ea cota de avarie, cand aproape nimeni nu te mai sustine - nici chiar postacii de pe net, pe care Olguta Vasilescu vrea sa-i scoata in afara legii - cand criza se incapataneaza sa te traga la fund ca o piatra de moara, atacul e cea mai buna aparare. Iar apararea perfecta pentru Basescu e sa atace pe toata lumea, de la stanga la dreapta. Oricum, de ce sa nu recunoastem, lipsa de coerenta a mesajelor pe care liderii opozitiei le dau electoratului, satul de esecul actualei guvernari, aduce mereu apa la moara unui versat speculant al greselilor politice. Pe Traian Basescu nu trebuie sa-l rogi de doua ori sa gaseasca brese intr-o constructie, orice fel ar fi ea - gandita, scrisa sau aplicata.
In consecinta, cu cat ciondanelile liderilor opozitiei vor continua, cu atat presedintele va largi bresa, va continua sa speculeze tarele, neintelegerile, acuzele reciproce, pana la ultima si cea mai neinsemnata greseala facuta de PNL si PSD.
Si, sincer, pentru a avea sorti de izbanda intr-un astfel de razboi fara scrupule, sunt necesare proiecte fara cusur si o colaborare fara vanitati si orgolii. Altfel e posibil ca, maine-poimaine, Traian Basescu sa puna iar toata clasa politica sa-i numere ouale pe care i le-a spart in cap.'